Zakwaszacze są dziś jednymi z podstawowych dodatków paszowych stosowanych w żywieniu świń. Pojawiły się na naszym rynku pod koniec lat 80-tych minionego stulecia, i dziś są niezbędnym składnikiem pasz dla wszystkich grup produkcyjnych trzody. Podstawową funkcją zakwaszacza jest obniżanie pH treści przewodu pokarmowego, co w przypadku młodszych zwierząt znacznie ogranicza ryzyko wystapienia biegunek, a u loch przeciwdziała występowaniu przypadków syndromu MMA. To jednak nie wszystkie korzyści jakie wynikają z obecności dodatków zakwaszających w paszy: działają one wielokierunkowo, wiele jednak zależy od kombinacji kwasów użytych w składzie produktu. Według dr inż. Tomasza Schwarza z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, najskuteczniejsze zakwaszacze to produkty oparte na kilku składnikach: - W zależności od składu, zakwaszacz może wykazywać nieco inne właściwości. Wszystko zależy od tego jakie kwasy zostały użyte przy komponowaniu składu produktów: jedne kwasy wykazują właściwości przeciwbakteryjne (np. mlekowy, mrówkowy, fumarowy), inne zwiększają aktywność enzymów trawiennych (np. solny, fosforowy), a jeszcze inne wspomagają wchłanianie mikroelementów w przewodzie pokarmowym (cytrynowy, jabłkowy, winowy). Niektóre rodzaje kwasów, np. mlekowy czy fosforowy wydłużają okres trwałości paszy – mówił podczas konferencji „Nowoczesna produkcja – świnie” dr inż. Tomasz Schwarz.
Przy wyborze zakwaszacza warto więc kierować się nie tyle jego ceną (koszt tego dodatku jest śladową częścią sumarycznego kosztu paszy), ale zwrócić należy uwagę na rodzaj zastosowanych kwasów.