Zakwaszacze są dziś jednymi z podstawowych dodatków paszowych stosowanych w żywieniu świń. Pojawiły się na naszym rynku pod koniec lat 80-tych minionego stulecia, i dziś są niezbędnym składnikiem pasz dla wszystkich grup produkcyjnych trzody. Podstawową funkcją zakwaszacza jest obniżanie pH treści przewodu pokarmowego, co w przypadku młodszych zwierząt znacznie ogranicza ryzyko wystapienia biegunek, a u loch przeciwdziała występowaniu przypadków syndromu MMA. To jednak nie wszystkie korzyści jakie wynikają z obecności dodatków zakwaszających w paszy: działają one wielokierunkowo, wiele jednak zależy od kombinacji kwasów użytych w składzie produktu. Według dr inż. Tomasza Schwarza z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, najskuteczniejsze zakwaszacze to produkty oparte na kilku składnikach: - W zależności od składu, zakwaszacz może wykazywać nieco inne właściwości. Wszystko zależy od tego jakie kwasy zostały użyte przy komponowaniu składu produktów: jedne kwasy wykazują właściwości przeciwbakteryjne (np. mlekowy, mrówkowy, fumarowy), inne zwiększają aktywność enzymów trawiennych (np. solny, fosforowy), a jeszcze inne wspomagają wchłanianie mikroelementów w przewodzie pokarmowym (cytrynowy, jabłkowy, winowy). Niektóre rodzaje kwasów, np. mlekowy czy fosforowy wydłużają okres trwałości paszy – mówił podczas konferencji „Nowoczesna produkcja – świnie” dr inż. Tomasz Schwarz.
Przy wyborze zakwaszacza warto więc kierować się nie tyle jego ceną (koszt tego dodatku jest śladową częścią sumarycznego kosztu paszy), ale zwrócić należy uwagę na rodzaj zastosowanych kwasów.

Podobał się artykuł? Podziel się!