Jak czytamy w komunikacie KZP-PTCh - w ubiegłym tygodniu spadek cen został zatrzymany. Gracze rynkowi są przekonani, że najniższa cena już została osiągnięta. W kraju ceny zaczęły rosnąć o 10-20 groszy/kg. Ożywił się handel przedświąteczny. Handlowcy z trudem mogą wywiązać z zamówień na schaby i karkówkę. W magazynach zalegają przede wszystkim mniej wartościowe elementy. Drogie Euro (4,34) nie zachęca do zakupów za granicą, gdzie ceny elementów wieprzowych pną się w górę. Średnia cena żywca w notowaniach KZP-PTCh w tygodniu 50 była wyższa o 8 groszy i wyniosła 3,94 zł/kg.

Z kolei, według Niemieckiego Stowarzyszenia Producentów Świń utrzymanie stabilnej ceny w 49 tyg. 2015 r. w Niemczech przyczyniło się do stabilizacji rynków w innych krajach UE.

- Działająca od 2 tygodni giełda Plérin we Francji nie przyniosła znaczących zmian w cenie. W rankingu cenowym pięciu największych producentów świń w UE Francja zajmuje 3 miejsce za Danią i Hiszpanią. Hiszpania jest jeszcze pod wpływem sezonowego spadku cen, dlatego dalej obserwujemy nieznaczny spadek ceny. Waga rzeźna w Hiszpanii zanotowała rekordowe wzrosty. Na rynku niemieckim panują wyjątkowo optymistyczne nastroje. Ubojnie wykazują duże zainteresowanie zakupem tuczników, ale nabycie pożądanej ilości surowca nie przychodzi łatwo. Producenci spodziewają się wzrostu cen, a przetwórcy hamują te zapędy argumentując nadwyżką wyprodukowanej już wieprzowiny. W rezultacie wzrost ceny nie nastąpił i pozostała ona na poziomie 1,25 euro/kg (VEZG) – komentuje KZP-PTCh.

Patrząc na dalsze miesiące następnego roku, to Komisja Europejska przewiduje, że w I kwartale przeciętna cena trzody w UE-28 może wynieść 138,77 EUR/100 kg, w II kwartale 145,21 EUR/100 kg. Oznaczałoby to, że ceny byłyby o 2 proc. wyższe niż w tych samych okresach 2015 roku. Jeżeli chodzi o Polskę, to prognozy KE mówią o cenie 134,21 euro/100 kg w I kwartale i 136,39 euro/100 kg w II kwartale. Ceny wówczas byłyby niższe odpowiednio o 1 i 5 proc. w porównaniu do analogicznego okresu z 2015r.

Jak komentuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - zgodnie z prognozą KE cena w Polsce w I kwartale wyniosłaby (przy kursie euro 4,25) ok. 4,30 zł/kg, a w II kwartale ok. 4,40 zł/kg. Oznacza to, że cena w I kwartale byłaby taka sama jak w I kwartale 2015 r. (4,29 zł/kg), a w II kwartale wyższa o ok. 1 proc., co wydaje się dość prawdopodobne.

Podobał się artykuł? Podziel się!