PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Nie każde białko paszowe dobre dla prosiąt

Nie każde białko paszowe dobre dla prosiąt

Młode zwierzęta, charakteryzujące się intensywnym wzrostem, wykazują bardzo wysokie zapotrzebowanie na białko. Jednak nie wszystkie pasze białkowe, stosowane w żywieniu zwierząt, nadają się do stosowania w mieszankach typu prestarter.



Prosięta, cechują się wysokim zapotrzebowaniem na białko. Bierze się to z faktu, że pierwsze tygodnie życia, to okres intensywnego przyrastania zwierząt Według nowego wydania Polskich Norm Żywienia Świń (2014), kilogram mieszanki paszowej dla prosiąt o masie poniżej 10 kg, powinien zawierać 110 g białka ogólnego, a dla prosiąt o wadze 10-20 kg, 155 g. b.o..

Zapewnienie odpowiedniego poziomu białka, sprawia, że prosięta są silne, i bardziej odporne na choroby. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie pasze wysokobiałkowe, stosowane w żywieniu starszych zwierząt, można stosować w żywieniu prosiąt. Wiele z nich, takie jak bobik czy łubin, zawiera związki antyżywieniowe, szkodzące młodym zwierzętom. Inne z kolei są ubogie w aminokwasy egzogenne, ich udział w paszy, utrudnia, a niekiedy uniemożliwia wręcz prawidłowe zbilansowanie składu białka.

Jakich komponentów białkowych warto użyć, układając skład mieszanki dla prosiąt?

Tak jak w przypadku mieszanek dla innych grup wiekowych świń, podstawowym komponentem białkowym prestarterów, jest poekstrakcyjna śruta sojowa. Niestety, często popełnianym błędem, jest jej zbyt wysoki udział w paszy. Śruta sojowa, jest cennym źródłem wartościowego białka, zawiera jednak związki, negatywnie wpływające na zdrowie prosiąt. Mowa tu o inhibitorze trypsyny, pogarszającym strawność białka, oraz białkach antygenowych, wywołujących reakcje alergiczne, prowadzące do biegunek. Dlatego też udział śruty sojowej, choć niezbędny, w mieszankach dla prosiąt powinien być ograniczony do 10 procent składu paszy. Poekstrakcyjną śrutę sojową, można częściowo zastąpić innymi paszami sojowymi: ekstrudatem (niska aktywność inhibitorów trypsyny), czy koncentratem białka sojowego (brak białek antygenowych).

Najlepiej, aby pozostała ilość białka, obecnego w paszy, pochodziła z komponentów pochodzenia zwierzęcego. Cechują się one lepszą strawnością i korzystniejszym składem aminokwasowym, niż pasze roślinne. W paszach, podawanych prosiętom w 2-3 tygodniu życia, niezbędny jest dodatek produktów mlecznych, takich jak mleko w proszku, lub serwatka w proszku. Produkty te, są źródłem cennego białka, o korzystnym składzie. Dodatkowo produkty mleczne są źródłem łatwo strawnej energii, a ich obecność sprzyja zasiedlaniu przewodu pokarmowego przez pożyteczną mikroflorę, co ogranicza ryzyko wystąpienia biegunki. Udział produktów mlecznych w składzie mieszanek typu prestarter maksymalnie może wynosić 30 proc.

Cennym dodatkiem białkowym mieszanek dla prosiąt (zarówno ssących, jak i odsadzanych), jest suszona rozpyłowo plazma krwi. Surowiec ten, powstaje na skutek odwirowania większości elementów morfotycznych krwi zwierząt rzeźnych, a następnie wysuszeniu uzyskanego osocza. Suszona plazma, zawiera około 70 proc. białka bogatego w aminokwasy egzogenne. Dodatkowo, część białek występujących w suszonej plazmie stanowią immunoglobuliny. Wspierają one działanie układu odpornościowego młodych zwierząt.

Mówiąc o paszach białkowych dla zwierząt, nie można zapomnieć o mączce rybnej. Produkt ten, w zależności od surowca, z jakiego został wyprodukowany, zawiera od 55 do 65 proc. białka. Podobnie jak w przypadku suszonej plazmy krwi, jest to pełnowartościowe białko, bogate w aminokwasy egzogenne. Zaletą tej paszy jest również wysoka zawartość wapnia, i łatwo strawnego fosforu. Ponadto, mączka rybna nadaje paszy intensywny zapach, poprawiając jej smakowitość. Zachęca on zwierzęta do pobierania paszy. Udział mączki rybnej i suszonej plazmy krwi, może stanowić do 5 proc. składu mieszanki.

Wymienione wyżej komponenty białkowe, są niestety droższe od roślinnych pasz białkowych, a ich udział w mieszance dla prosiąt, skutkuje podwyższeniem kosztów jej produkcji. Należy jednak pamiętać, że ilość paszy spożytej przez zwierzęta, jest relatywnie niska, a odpowiedni skład białka, jest niezbędny do uzyskania silnych, zdrowych i żywotnych prosiąt. 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.83.123
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!