W ciągu 8 miesięcy br. niemiecki eksport wieprzowiny przekroczył 1,8 mln ton i był o 40 tys. ton (ponad 2 proc.) wyższy niż w tym samym okresie 2011 r. Największym odbiorcą pozostały Włochy z 12 proc. udziałem w rynku, pomimo spadku wysyłek. Drugim rynkiem zbytu była Holandia (11 proc. udział). Wzrosły dostawy do Wielkiej Brytanii i Danii, odpowiednio o 17 proc. i 25 proc.

Około jedną trzecią (530 tys. ton) z całkowitej ilości eksportu ulokowano na rynkach krajów trzecich, w tym najwięcej – 170 tys. ton w Rosji (9 proc. udział w rynku). Wysyłki wzrosły zwłaszcza po przystąpieniu Rosji do Światowej Organizacji Handlu (WTO) w sierpniu br. Kolejnymi odbiorcami z grona krajów trzecich były Chiny (103 tys. ton) i Hongkong (101 tys. ton).

Wyjątkowo wysoki jest również tegoroczny eksport tuczników i warchlaków z Niemiec. Eksperci szacują, że wysyłki wzrosną wobec 2011 r. o 19 proc. do rekordowego poziomu 3,5 mln szt. Na wzrost wysyłek wpływa duże zapotrzebowanie z Polski, Niemiec i Ukrainy.