Produkcja mięsa w tym czasie wyniosła 2,08 mln ton, czyli o 58 600 ton albo 2,9 proc. więcej niż w tym samym czasie w 2014 r.

Najwięcej w tym czasie wyprodukowano wieprzowiny - 1,41 mln ton, czyli o 43 tys. ton, albo 3,1 proc. więcej niż w tym samym czasie 2014 r. W stosunku do ub.r. udział mięsa wieprzowego w produkcji mięsa ogółem wzrósł o 0,2 proc. do 68, 0 proc.

Rekordowy stan osiągnęła w tym czasie również produkcja drobiu. Wzrosła ona o 2,2 proc. do 374 200 ton. Produkcja drobiu stanowiła w tym czasie 18 proc. całkowitej produkcji mięsa.

W pierwszym kwartale br. dokonano także uboju 895 400 sztuk bydła, czyli o 20 800 zwierząt, albo 2,4 proc. więcej niż w 2014 r.

Wołowiny wyprodukowano o 2,4 proc. więcej niż w 2014 r., czyli 285 800 ton.

Większa były także uboje owiec i jagniąt, którym poddano 233 700 zwierząt , czyli o 20 proc. więcej niż w 2014 r. Wyprodukowano też 4700 ton mięsa owczego i jagnięcego o 20,3 proc. więcej niż w ub.r.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!