Jak informuje niemiecki federalny urząd statystyczny (Destatis), od stycznia do kwietnia 2017 r. do handlu trafiło 18,97 mln świń poddanych uprzednio ubojowi. Było to o 790 tys. sztuk, albo 4 proc. mniej niż rok wcześniej.

Przy wzroście średniej wagi ubojowej o 100 g do 94,5 kg produkcja wieprzowiny wzrosła o 3,9 proc. do 1,79 mln ton.

Według hiszpańskiego ministerstwa rolnictwa, od stycznia do marca br. ubojowi poddano około 12,85 mln sztuk świń, czyli w porównaniu z analogicznym okresem 2016 r. o 355 tys. zwierząt (2,8 proc.) więcej.

Produkcja wieprzowiny hiszpańskiej wzrosła w tym czasie o 2,8 proc. do 1,13 mln ton. Szczególnie silnie, bo o 12,1 proc. do 1,42 mln sztuk wzrosły uboje świń w Aragonii. Największym regionem produkcji pozostała Katalonia, gdzie poddano ubojowi 5,33 mln świń (o 2,7 proc. więcej niż przed rokiem).

Jak informuje Eurostat, produkcja świń w Danii, Belgii i Włoszech w porównaniu z I kwartałem 2016 r. spadła między 4,0 proc. a 5,4 proc. W Holandii w tym samym czasie wzrosła o 1,2 proc.

Podobał się artykuł? Podziel się!