Chcąc zachować swoją konkurencyjność w handlu zagranicznym w stosunku do tańszej niemieckiej wieprzowiny.

Tym samym mocną obniżkę o 5 eurocentów odnotowały takie kraje jak Austria, Belgia, Holandia. Nawet zazwyczaj stabilne duńskie ceny uległy presji obniżek.
 
W porównaniu do poprzedniego tygodnia Duńczycy obniżyli cenę o  3 eurocenty do ceny 1,74 EUR/kg netto. Mimo tego, w porównaniu do pozostałych liderów i tak jest to jedna z wyższych cen w krajach UE.

W Polsce ten tydzień również stoi pod znakiem obniżek. W zakładach mięsnych z którymi kontaktuje się serwis farmer.pl przeważają przeceny.

Oferowane ceny za klasę E są niższe niż w poprzednim tygodniu od 10 do nawet 30 gr/kg netto.

Warto zaznaczyć, że jest to kolejny tydzień spadków cen wieprzowiny w Polsce.
 
Analitycy Banku BGŻ podkreślają, że – odnotowany poziom cen w 49 tyg. br. był niższy niż w analogicznym tygodniu rok temu, kiedy to cena wynosiła 5,54 zł/kg. Jednakże rok temu w listopadzie i grudniu ceny trzody szybko rosły, a w tym roku wyraźnie spadają. Średnio w ciągu ostatnich dwóch lat tygodniowe ceny były o 76 gr/kg wyższe niż rok wcześniej, co stanowiło średnio 20-proc. wzrost cen (rok do roku). Jednak po tak dynamicznym okresie wzrostów cen, obserwujemy chwilowy okres spadków. Spowodowało to, że po raz pierwszy od końca stycznia 2011 r. ceny były niższe niż w analogicznym tygodniu rok wcześniej. Oceniamy jednak, że w I połowie 2013 r. ceny znów zaczną rosnąć.

Poniżej przedstawiamy zestawienie cen wieprzowiny w poszczególnych krajach UE.