Dane z pierwszej połowy roku wskazują na minimalny spadek wielkości eksportu holenderskiej wieprzowiny. W pierwszych sześciu miesiącach roku, kraj ten wyeksportował 418,7 tys. ton świeżej / mrożonej wieprzowiny, czyli o nieco ponad 3 tys. ton mniej niż przed rokiem. O ponad 60 tys. ton skurczyła się wielkość eksportu holenderskiej wieprzowiny do krajów Unii Europejskiej. Głównym kierunkiem eksportu mięsa pozostały Włochy (67,3 tys. ton), Niemcy (52 tys. ton), Grecja (42,9 tys. ton) i Wielka Brytania (30,1 tys. ton). W przypadku każdego z tych krajów odnotowano jednak spory spadek eksportu.

Mimo to, całkowita ilość wyeksportowanej przez Holandię wieprzowiny nie zmieniła się znacząco, ze względu na dynamiczny wzrost popytu ze strony rynków azjatyckich. Ilość wysyłek świeżej / mrożonej wieprzowiny na rynek chiński wzrosła blisko sześciokrotnie, i wynosi obecnie ponad 70 tys. ton.

W porównaniu z pierwszą połową zeszłego roku wyraźnie spadła natomiast liczba żywych zwierząt przeznaczonych na eksport. W okresie od stycznia do czerwca 2016, Holandia wyeksportowała 2 723 700 sztuk żywych zwierząt, o 35 proc. mniej niż przed rokiem. Większa część holenderskiego eksportu żywych zwierząt trafia do Niemiec, kraj ten kupił jednak o ponad 700 tys. zwierząt mniej niż w pierwszej połowie 2015 roku. Duży spadek eksportu odnotowano również w przypadku Hiszpanii (- 55 proc.) i Polski (-35 proc.).

 

Podobał się artykuł? Podziel się!