PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Niewłaściwie zbilansowane białko, to wyższa produkcja odorów

Niewłaściwie zbilansowane białko, to wyższa produkcja odorów

Niewłaściwe zbilansowanie składu białka w paszy, oprócz wymiernych strat ekonomicznych, niesie także ze sobą podwyższoną emisję odorów.



Każdy hodowca wie, że w żywieniu trzody chlewnej (zresztą tak jak i każdej innej grupy zwierząt) liczy się nie tylko ilość białka dostarczonego wraz z paszą, ale też wzajemny stosunek zawartości poszczególnych aminokwasów. Zwierzęta wykazują bowiem zróżnicowane zapotrzebowanie na poszczególne aminokwasy egzogenne. Ich niedobór – ale także nadmiar w dawce niesie ze sobą negatywne konsekwencje. Nadmiar białka w paszy to strata pieniędzy – pewna ilość tego składnika, nie będzie wbudowywana w tkanki zwierząt, a zostanie rozłożona do prostszych związków i wydalona wraz z odchodami. Równie istotnym problemem jest niedobór poszczególnych aminokwasów. Sprawia to, że pozostałe aminokwasy, nawet jeśli występują w optymalnej ilości, nie są w pełni wykorzystane.

Najważniejszą konsekwencją wynikającą z nieodpowiednio zbilansowanego składu białka jest oczywiście pogorszenie wykorzystania paszy, a co za tym idzie straty dla hodowcy. Białko jest jednym z droższych składników paszy, im więc lepsze jego wykorzystanie, tym lepsze powinny być wyniki tuczu.

Ważny jest również negatywny wpływ, jaki złe zbilansowanie tego składnika wywiera na mikroklimat chlewni, jak i otoczenie obiektu. Produkty rozpadu białek, wydalone z organizmu są przyczyną podwyższonej emisji odorów. Wysokie stężenie amoniaku i siarkowodoru pogarsza poziom dobrostanu zwierząt i utrudnia pracę personelu chlewni. Sprzyja wystąpieniu schorzeń dróg oddechowych, chorób skóry i przypadków kanibalizmu u świń. Odory to także problem dla okolicznych mieszkańców, jak i środowiska naturalnego. Dlatego poważnym wyzwaniem dla hodowców trzody, jest ograniczenie ich emisji.

Podstawowym działaniem mającym na celu zmniejszenie produkcji odorów, jest żywienie zwierząt prawidłowo zbilansowaną paszą. Jest to o tyle trudne, że wśród obecnie dominujących surowców wysokobiałkowych przeważają komponenty roślinne. Zawartość aminokwasów egzogennych, w tych paszach nie zaspokaja potrzeb pokarmowych zwierząt.

Często w takich paszach występują niedobory lizyny, niekiedy także pozostałych składników. Stąd też niezbędny okazuje się dodatek premiksu zasobnego w syntetyczne aminokwasy. W żywieniu każdej z grup zwierząt, stosować należy premiks dostosowany składem do aktualnych potrzeb pokarmowych. Niektóre firmy oferują również mieszanki o składzie skomponowanym pod kątem pozostałych składników paszy, np. premiksy dedykowane dla mieszanek z dużym udziałem kukurydzy. Zalecany stosunek strawnej lizyny do metioniny z cystyną, treoniny i tryptofanu wynosi odpowiednio 100:60:64:20 dla prosiąt i warchlaków, 100:63:66:19 dla tuczników, 100:60:65:18 dla loch nisko prośnych i 100:60:65:22 dla loch wysoko prośnych i karmiących (Normy Żywienia Świń, 2014)

Równie ważny jest prawidłowy stosunek białka do wartości energetycznej paszy. W przypadku niedoboru energii, część białka nie zostanie wykorzystana i zwierzęta wydalą je wraz z odchodami. Zalecany stosunek białka do energii, to odpowiednio 14,1 g/MJ dla prosiąt, 13,5 g/MJ dla warchlaków, 11,2 – 12,8 g/MJ dla tuczników, 10,8 g/MJ dla loch nisko prośnych i 12,6 g/MJ dla loch wysoko prośnych i karmiących.

Walkę z odorami należy wspomóc również innymi preparatami, takimi jak probiotyk obecny w paszy, czy efektywne mikroorganizmy rozpylane na powierzchni ściółki, lub dodawane do zbiorników na gnojowicę. Redukcję emisji odorów najlepiej jednak zacząć od podstaw, czyli od ograniczenia wydalania azotu i siarki z organizmu zwierząt. Produkcji szkodliwych gazów nie da się wprawdzie całkowicie wyeliminować, można ją jednak ograniczyć do poziomu nie szkodzącego zarówno zwierzętom, jak i środowisku. 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Maniek 2015-01-09 14:44:54
    zależy kto, na jaką skalę i w jakich warunkach hoduje.
    Obora to nie perfumeria. Jak nie pasuje, to zawsze można się przebranżowić,
    sam nie narzekam, wyciągi oczyszczają powietrze. a kabany 5 miechów dorastają do 110 kg. Nawel ligę mistrzów mają, bo w piłkę grają
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.71.68
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!