Według Niemieckiego Stowarzyszenia Producentów Świń (ISN) obecna sytuacja pokazuje jak dobrze jest zbalansowany rynek  pod kątem popytu i podaży mięsa wieprzowego w Europie.

Niemcy od pięciu tygodni utrzymują stałą cenę na poziomie 1,696 euro/ kg tuszy netto (średnia cena dla tusz o mięsności min. 57 proc. i min 79 proc. wybojowości).

Na słaby popyt narzekają przede wszystkim Hiszpanie, którzy są przyzwyczajeni do średnich cen wieprzowiny blisko 2 euro/kg netto. W tym tygodniu (42. tydz. br.) w Hiszpanii znowu obniżka, tym razem do poziomu 1,862 euro/kg tuszy netto. Spadek cen w tym kraju jest tłumaczony końcem sezonu turystycznego i automatycznie zmniejszającym się z tego powodu popytem na wieprzowinę.

Napięta sytuacja jest obecnie we Francji. Cena w tym tygodniu maleje do poziomu 1,673 euro/kg netto, dodatkowo zbiega się to z bankructwem i planowanym zamknięciem dużej ubojni  w Lampaul-Guimiliau w Bretanii.

Wracając na krajowy rynek, w tym tygodniu cenniki wieprzowiny były w większości zakładów stabilne. Kierownicy niechętnie zmieniali swoje oferty, a w rozmowach telefonicznych z redakcją Farmera podkreślali, że przyszły tydzień otworzy się na tym samym poziomie cenowym co w tym tygodniu.

Podstawowe ceny tusz w klasie E, zebrane w sondzie telefonicznej przez redakcję Farmera, mieściły się w tym tygodniu (42. tydz. br.) w przedziale od 6, 55 do 7, 50 zł/kg netto.