Powszechnie wiadomo, że bez optymalnego pobrania paszy nie osiągniemy spodziewanych wyników tuczu. Niedawno pisaliśmy o tym, jak niewłaściwe żywienie może odbić się na pobraniu paszy przez świnie. Nie zapominajmy jednak, że błędy żywieniowe nie są jedynym czynnikiem wpływającym na pogorszenie pobrania mieszanki.

Jednym z powodów zmniejszenie spożycia paszy przez zwierzęta z pewnością mogą być niewłaściwe warunki środowiskowe – szczególnie zbyt wysoka temperatura. Przekroczenie optimum termicznego (dla tuczników wynosi ono około 18 ºC) negatywnie wpływa na ilość pobranej mieszanki. Wrażliwość na wysokie temperatury zwiększa się wraz z wzrostem masy ciała tuczników. Nie zapominajmy jednak o tym, że szkodliwe jest również utrzymywanie tuczników w zbyt chłodnych pomieszczeniach. Zazwyczaj nie powoduje to wprawdzie zmniejszenia pobrania paszy, negatywnie odbija się natomiast na stopniu jej wykorzystania. Zwierzęta utrzymywane w takich warunkach zużywają bowiem większą ilość składników odżywczych na potrzeby energetyczne organizmu.

Innym czynnikiem środowiskowym, który może wpływać na pogorszenie pobrania paszy przez tuczniki, jest niedostateczna wentylacja chlewni, a co za tym idzie wysoka koncentracja odorów i znaczna wilgotność powietrza. Czynniki te wpływają również na ogólną kondycję zwierząt, mogą zwiększać ryzyko chorób dróg oddechowych czy przypadków kanibalizmu w stadzie.

Niekiedy niskie pobranie paszy może także wynikać ze zbyt dużego zagęszczenia trzody. Wówczas słabsze osobniki mogą mieć ograniczony dostęp do karmników. Bardzo często jest ono także wynikiem różnego rodzaju chorób. Istnieje cała gama schorzeń, które prowadzą do pogorszenia apetytu. Mogą to być zarówno infekcje bakteryjne (zakaźne zanikowe zapalenie nosa, czy inne choroby układu oddechowego, dyzenteria, różyca), występowanie pasożytów wewnętrznych (glistnica), zewnętrznych (wszawica, muchy) jak i zatrucia wynikające z obecności w paszach mykotoksyn. Co gorsza, niektóre z wymienionych chorób zachodzą bezobjawowo, a jedyną przesłanką świadczącą o pogorszeniu stanu zdrowia jest mniejsze pobranie paszy oraz zahamowanie wzrostu zwierząt. Straty wynikające z wystąpienia wielu schorzeń biorą się często nie z wysokiej śmiertelności, lecz właśnie ze znacznego pogorszenia wyników produkcyjnych. Dlatego też we współczesnej produkcji trzody niezwykle ważna jest profilaktyka tych zaburzeń.