Irlandzkie stada trzody chlewnej zostały uznane za wolne od choroby Aujeszkyego. Ten status przynosi znaczące korzyści dla tamtejszego sektora chowu i hodowli świń. Chodzi tu głównie o nowe możliwości rynkowe i znaczne ułatwienia w eksporcie żywych zwierząt.

Dzięki wyeliminowaniu choroby irlandzcy producenci mogą teraz eksportować żywe zwierzęta do krajów, które również osiągnęły ten status ograniczając przy tym znacznie koszty eksportu. Teraz zwierzęta nie będą musiały być poddawane obowiązkowej izolacji, specjalnemu nadzorowi weterynaryjnemu oraz nie będą musiały być przerzechodzić testów krwi pod kątem tej choroby.

Obecnie większość krajów Unii Europejskiej jest urzędowo wolna od choroby Aujeszky'ego u świń (w tym Niemcy, Czechy, Dania, Szwecja, Austria) lub posiada daleko zaawansowany program zwalczania. Osiągnięcie takiego statusu przynosi wymierne korzyści, przede wszystkim możliwy jest wówczas wywóz (handel) świń rzeźnych do ubojni na terenie krajów UE, które są urzędowo wolne lub realizują zaawansowane programy zwalczania choroby Aujeszky'ego. Umożliwia także sprzedaż świń do opasu i hodowli oraz sprzedaż nasienia i zarodków.

Patrząc w przyszłość należy mieć na uwadze prawdopodobieństwo wprowadzenia przez Unię Europejską zakazu importu wieprzowiny z państw, w których choroba ta występuje. Podobał się artykuł? Podziel się!