Jeśli już ktoś poszukuje towaru, to przynajmniej o 10 proc. tańszego niż rynkowy. Bardzo powoli rośnie zainteresowanie karkówką, to głównie zasługa dobrej pogody i nieśmiałego rozpoczęcia sezonu grillowego. Mięso bez kości można kupić po 10,5 – 10 zł 90 gr. za kilogram. Co odważniejsi robią spekulacyjne zakupy.

W tej chwili ceny na przykład wieprzowej wątroby są tak niskie, że opłaca się ją kupić i czekać na lepsze czasy. Ale to zawsze ryzyko. Jeśli nie ruszy handel z Rosją, koszty magazynowania mogą okazać się „zabójcze”.

Na giełdach towarowych udaje się sprzedawać także mięsa drobne. Ale tylko w niewielkich ilościach. Zainteresowaniem cieszą się mięsa klasy II i IV.


MIĘSA DROBNE

Zł/kg

Klasa I 9,30 – 11,00

Klasa II 50/50 2,00 – 3,50

Klasa II 60/40 2,80 – 5,00

Klasa III 6,70 – 7,90

Klasa IV 1,20 – 2,80

Źródło: Agrobiznes