PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Nowe budynki z optymalnym systemem wentylacji

Autor: Iwona Dyba, Radosław Iwański

Dodano: 22-03-2014 09:17

Tagi:

Podczas otwarcia nowego obiektu Krystiana Moczkowskiego w Bleszynie zaprezentowano kompleksowe wyposażenie tuczarni. Mimo trudnej sytuacji producentów trzody, która tak naprawdę trwa od kilku dobrych lat, słabych cen mięsa i nowych zagrożeń, czyli wirusa ASF, który jest już obecny w naszym kraju, producent nie obawiał się budowy tuczarni, inwestycji wartej 2 mln złotych.



W momencie, gdy wielu decyduje się na odejście z tego rynku Moczkowski nie poddaje się i optymalizuje swoją produkcję świń zwiększając jej skalę. Dba przy tym o korzystne warunki utrzymania zwierząt, które szybko potrafią zrekompensować poniesione koszty, poprzez lepsze przyrosty zwierząt i krótszy okres tuczu.

Przy utrzymaniu dobrego klimatu w chlewni - osiągniecie optymalnego przyrostu w całym tuczu jest możliwe. Dlatego tym bardziej warto skupić się tutaj na systemie wentylacji, który bez względu na porę roku, bardziej lub mniej korzystną temperaturę na zewnątrz potrafi utrzymać jednolity i optymalny mikroklimat w budynku. Gama sprzętu wymiany i schładzania powietrza w ofercie Big Dutchman jest duża, ale w trakcie spotkania zaprezentowano jedno z najpopularniejszych rozwiązań, w które została również wyposażona nowa inwestycja pana Moczkowskiego.

Kilmat w chlewni

Pełny system wymiany powietrza w budynku to m.in. systemy doprowadzania świeżego i odprowadzania brudnego powietrza, systemy grzewcze i schładzania. Zadań prawidłowo działającej wentylacji nie trzeba długo tłumaczyć. Główny cel to dostarczenie tlenu, stworzenie zwierzętom warunków jak najbliższych z naturalnymi. Latem wentylacja chłodzi, ogrzewa podczas zimy. W każdych warunkach klimatycznych musi skutecznie usuwać szkodliwe gazy, jak np.: amoniak, dwutlenek węgla, tlenek węgla, wilgoć, pył i kurz.
Wentylacja standardowa BD to wentylacja podciśnieniowa, w pomieszczeniach powstaje podciśnienie, które zasysa powietrze z zewnątrz przez wloty zewnętrzne umieszczone w ścianach budynku.

Łukasz Bartkowiak z BD zwraca uwagę na to, że najprostszym urządzeniem do sprawdzania właściwego poziomu podciśnienia w chlewni jest manometr rurkowy. Jego wskaźnik potwierdza nam, czy wentylacja działa właściwie. Manometr jest najprostszym urządzeniem z tego rodzaju.

Jaki komin wybrać?

Flagowym produktem jest komin CL 600 BD. - Składa się z dyfuzora zwiększającego wydajność wentylacji. Posiada ujście wody deszczowej, odprowadzanej na zewnątrz. Przed montażem BD zawsze sprawdza kąt dachu i dopasowuje płytę dachową do dachu klienta. Silnik nastawczy komina steruje klapą przepustnicy, a lej zasysający poprawia przepływ wyciąganego powietrza - wyjaśniał Bartkowiak. W trakcie dyskusji zwrócono uwagę na najważniejszy parametr, jakim powinni kierować się rolnicy przy wyborze komina wentylacyjnego do chlewni. Według ekspertów z Big Dutchman przy zakupie warto przyjrzeć się wydajności wentylatora kominowego, a nie np. mocy silnika. - Wydajność komina jest najważniejsza. Jest wiele kominów o różnych kształtach. Np. komin 564 W ma niską moc, ale dużą wydajność - 40,8 W/1000m3/h - tłumaczył przedstawiciel BD Polska.

Systemy doprowadzenia świeżego powietrza

Często stosowanym i ciekawym rozwiązaniem w chlewni jest sufit oddychający. Jednak przy jego montażu warto zwrócić uwagę na kryteria, które powinien spełniać budynek. Najlepiej, aby dach był dwuspadowy. Budynek powinien mieć poddasze, wykonane w krokwi, ułożonych co 118 cm. Wtedy powietrze dostaje się pod okapem i poprzez wełną mineralną i płytę DiffAir równomiernie przepływa do budynku. Główna zaleta takiego rozwiązania to ogrzanie powietrza przechodzącego przez dwie warstwy wełny mineralnej. Płyta sufitu ze szczelinami może być wykonana z PCV lub aluminium. Zalecana wysokość montażu sufitu od posadzki to 2,4 - 2,6 m. Wtedy jest zachowana właściwa dyfuzja powietrza. Aluminium jest niepalne, w ten sposób zwiększamy bezpieczeństwo. Obie płyty takiego sufitu mają taką sama ilość szczelin. Oczywiście pełny system wentylacji nie może funkcjonować bez ściennych wlotów powietrza. Tutaj najbardziej popularnym produktem w ofercie BD są wloty CL-1200 do montażu w ścianie.

- Wloty umieszczamy zawsze na odpowiedniej wysokości w danym budynku. Zależy nam na tym, żeby zimne powietrze nie miało styku ze zwierzętami. Ciepłe powietrze musi być ściągnięte w dół, tam gdzie znajdują się zwierzęta. - mówił Bartkowiak. Wloty ścienne posiadają haczyki, co pozwala dostosować wielkość otworu wlotowego do temperatury panującej na zewnątrz. Silnik nastawczy, czyli winda wlotów powietrza, popularny CL 75A ma przełącznik ręczny. W nagłym wypadku, lub przy awarii komputera, jesteśmy w stanie sterować nimi ręcznie.

Systemy schładzania

Jeszcze do niedawna nikt nie myślał o montażu systemów schładzania w chlewniach. Powoli jednak staje się to standardem przy budowie nowych obiektów. - Zeszłe, upalne lato dało nam w tym temacie wiele do myślenia. Pomocny okazuje się tutaj Pad Cooling, który pozwala obniżyć temperaturę aż o 8 st. C. Powietrze jest chłodzone wodą. Oprócz tego można zastosować system zraszania i zamgławiania Combi Cool (takie rozwiązanie jest w chlewni Mroczkowskiego). Całym systemem możemy zdalnie sterować za pomocą komputera klimatycznego MC 135 PRO. Ma proste menu, które ułatwia nam zarządzanie warunkami panującymi na chlewni. Wszystkie dane są zapisywane i możliwe do odtworzenia. Warto też pamiętać o montażu systemu otwierania awaryjnego, które okazuje się bezcenne w nagłych przypadkach, zarówno latem jak i zimą. W propozycji BD jest to komputer o wielkości zbliżonej do komputera klimatycznego, niewielki i prosty w obsłudze. Urządzenie korzysta z własnego zasilania, zainstalowanego w jego wnętrzu.

Z wentylacją podrusztową

W gospodarstwie państwa Moczkowskich o obsadzie 2,5 tys. tuczników zastosowano wentylację podrusztową. - W każdym rogu budynku są umieszczone wentylatory, które są pociągnięte pod ruszta i stamtąd wyciągają powietrze. Powietrze wchodzące przez sufit podwieszany jest wciągane przez ruszta. W odwrotnym kierunku, czyli przez ruszta w stronę sufitu ruch powietrza jest niemożliwy. Dodatkowo wymianę powietrza wspomagają kominy wentylacyjne - tłumaczył syn inwestora Rafał Moczkowski. W nowych obiektach nie zabrakło systemów schładzania powietrza. Znacznie eliminują wydłużenie się tuczu w trakcie upałów. - Ten system szybko się zwróci nawet w ciągu 3 lat. Jeżeli tucz przeciągnie się z powodu wysokich temperatur np. o dwa tygodnie, to mamy już spore straty - mówi Rafał Moczkowski.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • IW 2014-03-27 16:06:57
    u mnie w tuczarni jest takie rozwiązanie chłodzenie wodą tzw. system cool box, w upał temp. spada od 8 nawet do 12 st. C w zależności od wilgotności powietrza
  • rolnik 2014-03-24 08:01:33
    powietrze jest chłodzone wodą jedna wielka bzdura,zraszacze ,a jaka wtedy będzie wilgotność w chlewni ,wtedy temperatura podniesie się o 8 stopni ,a nie obniży porażka
  • gonzo 2014-03-24 01:10:52
    A gdzie światło słoneczne, nie trzeba doświetlać i światło też jest potrzebne do prawidłowego wzrostu??? Zawsze Mnie to zastanawiało, jako nie specjalisty.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.205.153
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!