Od czasu przyjęcia w Polsce dotychczasowych metod w 2005 r. znacząco zwiększyła się wartość ubojowa tuczników. Konieczne stało się zatem zaktualizowanie wzorów stosowanych do obliczania zawartości chudego mięsa w tuszy w ramach poszczególnych metod oraz uzyskanie dostępu do nowych, tańszych metod klasyfikacji i wprowadzenie ich do użytku w celu zwiększenia konkurencyjności, informuje FAMMU/FAPA.

Komisja przeanalizowała wniosek Polski i wyraziła zgodę na aktualizację wzorów stosowanych w metodach klasyfikacji tusz przy pomocy następujących przyrządów: Capterur Gras/Maigre – Sydel (CGM), Ultra FOM 300, Autofom i IM-03.

Komisja zatwierdziła również cztery nowe metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce: za pomocą przyrządów Autofom III, CSB Image Megater (CSB) i Fat-O-Meater (FOM II) oraz metodę ręczną (ZP). Stosowanie metody ręcznej zatwierdzono jedynie w odniesieniu do ubojni posiadających linię produkcyjną o zdolności przerobowej maksymalnie 40 sztuk świń na godzinę. Nową decyzję zatwierdzającą metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce stosuje się od dnia 12 grudnia 2011 r.