- Oczywiście musimy pamiętać, że ubój na własne potrzeby to ubój na potrzeby rolnika, a mięso z takiego uboju nie może być przez niego sprzedawane - powiedział Jażdżewski.

Krzysztof Jażdżewski podkreślił również, że - nowym regulacjom prawnym nie podlegają także rzeźnie o małej zdolności produkcyjnej, czyli do 20 jednostek ubojowych tygodniowo. Jeżeli zakład mieści się w tym przedziale to wówczas te przepisy go nie dotyczą.

Z kolei wszyscy przedsiębiorcy, którzy mają przyznane tzw. zatwierdzenie unijne dotyczące handlu wewnątrzwspólnotowego będą zobligowani do tego, aby dostosować swoje zakłady do Rozporządzenia Rady (WE) 1099/2009 z dn. 24 września 2009 roku w sprawie ochrony zwierząt podczas ich uśmiercania, które wchodzi w życie 1 stycznia 2013 r. Podobał się artykuł? Podziel się!