Wykorzystanie nasion roślin strączkowych, takich jak groch, bobik czy łubin, wśród krajowych producentów trzody chlewnej cieszy się raczej umiarkowaną popularnością. Zastosowanie tych surowców charakterystyczne jest raczej dla gospodarstw produkujących paszę na własne potrzeby, natomiast w fermowym tuczu trzody chlewnej jest dość rzadko spotykane. Nikłe jest także zainteresowanie firm paszowych, wykorzystaniem w swoich produktach nasion roślin strączkowych.

Umiarkowane wykorzystanie tych pasz w pewnym stopniu bierze się z przekonania o ich niższej wartości żywieniowej. Jednak jak mówi nam dr Ryszard Kujawiak, doradca prezesa w firmie Sano, przy zastosowaniu nasion grochu, bobiku, czy łubinu można osiągnąć podobne rezultaty jak w przypadku mieszanek opartych  wyłącznie na białku sojowym czy rzepakowym. Należy jednak pamiętać o pewnych zasadach: Ważne jest, aby nasion roślin strączkowych nie stosować w żywieniu zwierząt młodych. Niektóre opracowania dopuszczają wprawdzie niewielki dodatek grochu w paszach dla starszych prosiąt, jednak z praktyki wiem że tego typu surowce lepiej jest zastosować dopiero w okresie tuczu. Dodatku tego typu pasz nie należy również rozpoczynać gwałtownie. W pierwszych dniach stosowania pasz z dodatkiem nasion roślin strączkowych wystarczy 5-cio procentowy dodatek tego typu surowców, który później możemy stopniowo zwiększać – tłumaczy nasz rozmówca. Nasiona roślin strączkowych są uboższe w białko i aminokwasy egzogenne, pamiętajmy więc o starannym zbilansowaniu tych składników – dodaje.

Należy też pamiętać, o przestrzeganiu dopuszczalnych udziałów omawianych komponentów w paszach dla poszczególnych grup trzody. Według najnowszego wydania Norm Żywienia Świn, pasze na początkową fazę tuczu powinny zawierać nie więcej niż 10 proc. grochu i 5 proc. łubinu lub bobiku. W późniejszym okresie, udział grochu można zwiększyć do 15 proc, a łubinu lub bobiku do 8 proc. W paszach dla loch, dopuszczalne udziały nasion poszczególnych roślin strączkowych, są identyczne jak w przypadku mieszanek przeznaczonych na początkowy okres tuczu. 

Podobał się artykuł? Podziel się!