PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Obora w dwa dni?

Autor: Łukasz Chmielewski

Dodano: 24-09-2016 07:26

Tagi:

Tak w dużym uproszczeniu wygląda budowa hali namiotowej, cieszącej się coraz większym zainteresowaniem hodowców wykorzystujących tego typu obiekty do produkcji bydła.



Przy niskiej obecnie rentowności produkcji zwierzęcej hodowcy, chcąc mimo wszystko się rozwijać, muszą niejednokrotnie zacząć od postawienia budynku inwentarskiego. Wysokie koszty budowy obiektu murowanego stanowią dla niektórych barierę nie do pokonania. W takim przypadku dobrym rozwiązaniem może okazać się postawienie hali namiotowej i zaadaptowanie jej dla bydła mięsnego lub mlecznego.

O kwestie dotyczące hal namiotowych i ich wykorzystania w produkcji zwierzęcej zapytaliśmy Tomasza Betkę z firmy Skavska.

"Farmer": Którzy rolnicy decydują się na wybór tego rodzaju utrzymania bydła? Czy to zależy od skali produkcji, czy też regionu kraju?

Tomasz Betka: Bardzo dużą rolę odgrywa chęć dalszego rozwoju swoich gospodarstw przez rolników, a hale z plandeki to szybki w realizacji projekt, w dodatku dużo tańszy od budynków tradycyjnych, co powoduje, że jest on coraz częściej wybierany przez hodowców bydła, bez znaczenia na region kraju czy wielkość hodowli. Trwałość naszych hal oraz ich uniwersalność szybko przekonują do siebie coraz większą liczbę osób.

"Farmer": Jak należy przygotować się do wybudowania tego typu obiektu?

T.B.: Na pewno trzeba określić, na ile sztuk bydła ma być przeznaczona hala oraz jakim sprzętem i technologią produkcji dysponujemy. Dzięki tym ustaleniom wiemy, jaką wielkość hali dobrać do potrzeb hodowcy. Bardzo ważne jest przygotowanie podłoża. Najczęściej wybieraną opcją jest wylewka betonowa, ponieważ znacząco ułatwia i usprawnia pracę, lecz trzeba podkreślić, że nie jest to wymogiem, ponieważ hale te stawia się również na zwykłym gruncie.

"Farmer": Czy w halach można utrzymywać każdy rodzaj bydła?

T.B.: Z doświadczenia wiemy, że tak. W tego typu halach warunki do chowu bydła są bardzo dobre, a z opinii klientów wynika, że bydło mięsne, jak i mleczne bardzo dobrze reaguje na przebywanie w tego typu obiektach. Użytkownicy tych hal zaobserwowali zwiększoną zdrowotność, a nawet szybszy przyrost masy w przypadku bydła mięsnego.

"Farmer": Jakie są limity obsady zwierząt w hali? Jakie są możliwe rozmiary hal?

T.B.: Dostosowujemy hale do liczby sztuk bydła. Jedynym limitem w tym przypadku jest wielkość hali, dlatego warto spotkać się z naszym doradcą, który pomoże w doborze wielkości hali pod daną liczbę bydła, o jaką planujemy powiększyć naszą hodowlę lub o liczbę sztuk, dla których chcemy stworzyć nowe wygodniejsze warunki chowu. Dla nas nie ma ograniczeń. Standardem są hale o szerokości 9 m, 10 m, 12 m oraz 15 m, długość jest dowolna. Najpopularniejszą halą do chowu bydła jest hala o szerokości 12 m i długości od 20 m do 30 m. Halę o takich wymiarach spokojnie zagospodarujemy, biorąc pod uwagę korytarz paszowy oraz wszystkie czynniki, które pomogą nam ułatwić i zmechanizować pracę.

"Farmer": W jaki sposób przystosowuje się halę do produkcji zwierzęcej?

T.B.: Poprzez zagospodarowanie wnętrza hali w zależności od wybranej przez siebie technologii produkcji, np. poprzez umieszczenie korytarza paszowego pośrodku hali, co pozwala nam na rozmieszczenie bydła po dwóch jego stronach, swobodne karmienie oraz czyszczenie. Niezbędne jest odgrodzenie bydła od plandeki, co przy konstrukcjach z kratownicy jest bardzo łatwe. Dzięki doświadczeniu wiemy, że plandeka odgrywa tutaj bardzo istotną rolę. Biała plandeka zapewnia niezbędne doświetlenie. Ważne jest również zabezpieczenie hali wewnątrz, by odgrodzić bydło od poszycia.

"Farmer": Jak rolnicy zabezpieczają się przed silnymi mrozami w okresie zimowym?

T.B.: Klimat w Polsce stał się obecnie dość łagodny. Jak do tej pory nie mieliśmy do czynienia z silnymi mrozami. Warunki odpowiednie do chowu bydła mięsnego są jak najbardziej zbliżone do ich naturalnych warunków, dlatego również te hale stosowane są jako zadaszenia na pastwiskach. Istnieje możliwość szczelnego zamknięcia hal poprzez zastosowanie szczytów z bramami.

"Farmer": Jak wygląda kwestia mikroklimatu w tego typu obiektach?

T.B.: Mikroklimat w tego typu halach okazał się bardzo korzystny do hodowli bydła. Przede wszystkim wysokość hali powoduje lepszą cyrkulację powietrza, ciepłe powietrze unosi się pod szczyt i robi miejsce świeżemu, wlatującemu przez wietrzenie szczytowe. W ścianach szczytowych stosuje się siatki przeciwwietrzne zapewniające ograniczenie przeciągu, a umożliwiające dostęp świeżego powierza. Poprzez zastosowanie jasnej plandeki lub białego pasa doświetlającego uzyskujemy odpowiednie naświetlenie oraz korzystną temperaturę w okresie letnim.

"Farmer": Czy poziom oświetlenia w halach namiotowych jest wystarczający dla bydła? Czy są możliwości dodatkowego doświetlania światłem dziennym?

T.B.: Do hodowli zwierząt zawsze stosujemy pas doświetlający z białej plandeki. Takie rozwiązanie nie osłabia poszycia zewnętrznego oraz zapewnia odpowiednią ilość światła dziennego.

"Farmer": Jaka jest trwałość i wytrzymałość takiego obiektu?

T.B.: Konstrukcja jest ocynkowana ogniowo, co zapewnia jej wieloletnią żywotność. Plandeka o gramaturze od 720 do 930 g/m2 ma aż 10-letnią gwarancję.

"Farmer": Jak kształtują się koszty postawienia takiego budynku w przeliczeniu na m2 lub na jedną sztukę bydła?

T.B.: Koszt liczony jest standardowo za m2 powierzchni użytkowej i zależy od szerokości hali. Ceny kształtują się już od 120 zł za m2.

"Farmer": Ile trwa montaż hali?

T.B.: Nasza firma ma doświadczoną ekipę monterską, więc za każdym razem zapewniamy pełny montaż hali. Długość prac zależna jest od wielkości hali. Przykładowo: halę 12 m x 20 m jesteśmy w stanie postawić w dwa dni.

"Farmer": Ile takich obiektów do produkcji zwierzęcej znajduje się obecnie w Polsce?

T.B.: W Polsce jest ich już bardzo wiele, ponieważ bardzo prężnie rozwija się rynek hal łukowych do produkcji bydła. Świadczy to o tym, jak dobrze sprawdzają się w tego typu branży.

 

Wywiad ukazał się we wrześniowym numerze miesięcznika "Farmer".

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (8)

  • fabi72 2017-07-31 15:26:56
    Z tego co się orientuję, zresztą chyba słusznie, bo na jednym blogu są takie informacje: protan-elmark.com.pl/czy-warto-wykorzystywac-hale-namiotowa-w-rolnictwie/ to takie hale można ocieplać i ogrzewać. Sam rozważam zakup, ale muszę mieć pewność, że można do wliczyć w dotację.
  • olooo 2016-10-05 21:09:47
    co bedzie jak wroci zima i bedzie 35 mrozu wszystko zamarznie
  • Janusz 2016-09-26 09:41:21
    Jestem użytkownikiem takiej hali juz od ponad 3 lat właśnie z przeznaczeniem na bydło i jestem bardzo zadowolony, skraplanie praktycznie nie występuje natomiast żeby zwierzęta nie zniszczyły plandeki zastosowałem brewniane bariery wewnątrz. Swoją halę kupiłem bezpośrednio od producenta z okolic Kepna w wielkopolsce i serdecznie mogę polecić tą firmę każdemu kto planuje postawić taką konstrukcję.
  • ekojajo 2016-09-24 21:23:22
    Tu trzeba w takim razie robić korytarze paszowe dwa od strony plandeki a na środku kojce.Niby gwarancja 10 lat,ale jak znam życie to nie na uszkodzenia mechaniczne!!!!No i ta cena i słowo "od"....120 zł czyli w praktyce co najmniej 200 zł !!!!1
  • T9 2016-09-24 20:54:12
    Przy - 25 leży i sobie puffa na ciepłym oborniku. Jest inny problem, byczek porwie plandeke albo jezorem albo rogiem 20 cm przerwy między pretami wystarczy będzie stał i skubal tydzień dwa aż przedziurawi. Można grodzic pół metra od ściany ale ile to straty w metrażu. No i na słońce wiatr plandeka ?? Trzy lata i sito
  • kuj 2016-09-24 20:28:08
    a jak bydlak ma się czuć przy mrozie -25
  • rolnik 2016-09-24 11:51:49
    Zarąbiste, są te hale.Tanie,uniwersalne ogólnie fajne.
  • kzo 2016-09-24 09:23:20
    Nie lepiej postawić obórkę za sześć baniek? Mlesio będzie lepsze no i biskup przyjedzie na pokropek przy otwarciu.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.105.205
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!