PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ocieplają powietrze i likwidują przeciągi w chlewni

Ocieplają powietrze i likwidują przeciągi w chlewni

Mniejsze zużycie energii elektrycznej, brak przeciągów, zminimalizowanie napływania zimnego powietrza do chlewni, to zasługa podziemnych kanałów powietrznych umiejscowionych pod lub z boku budynku chlewni.



Wśród jednych z rozwiązań wentylacyjnych w chlewni znajduje się podziemny kanał wentylacyjny, który może być ulokowany pod głównym korytarzem budynku lub w pewnym oddaleniu od budynku, na głębokości poniżej przemarzania gruntu.

W zależności od rejonu Polski głębokość przemarzania waha się od 0,8 m do 1,4 m. Nie jest to jednak sztywny zakres. Zawsze podczas projektowania budynku trzeba też brać pod uwagę umiejscowienie danej działki, np. czy jest to okolica zadrzewiona, czy też nie.

Rurociągi nawiewne znajdujące się pod fundamentami budynku powinny być uzgodnione na etapie projektowania chlewni, wówczas pod litą posadzką korytarza następuje ogrzanie lub ochłodzenie powietrza.

Z kolei w starszych budynkach gospodarz może pokusić się o zmodernizowanie systemu wentylacyjnego poprzez wylewanie bocznych kanałów obok budynku, które będą połączone z wnętrzem pomieszczenia.

Stosowanie kanałów powietrznych jest coraz częściej spotykanym rozwiązaniem wspomagania wentylacji w nowszych budynkach inwentarskich.

Pozwala na utrzymanie właściwej temperatury powietrza napływającego do pomieszczenia, wykorzystując pojemność cieplną ziemi. Temperatura powietrza z zewnątrz zostaje wyrównana – w zimie zostaje ogrzane, a w lecie schłodzone.

Tym samym mamy wyeliminowane ryzyko opadania zimnego powietrza bezpośrednio na zwierzęta. Powietrze po przejściu przez kanał, później po przejściu przez korytarz główny a później górą, pod sufitem przepływa dalej, do komór z kojcami dla zwierząt

Niemieckie badania, sprawdzające użyteczność stosowania omawianych kanałów w chlewniach wykazały, że w okresie zimowym przy przepływie 3400-3500 m3/h powietrza w kanale ułożonym w poprzek chlewni uzyskano wzrost temperatury powietrza o 7,8 -11,4oC. Jednocześnie dzięki ogrzaniu powietrza w kanałach spadła wilgotność względna powietrza z 98,9 proc. do 76,7 proc. Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.162.15.31
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!