PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Oczekiwania zakładów mięsnych

Oczekiwania zakładów mięsnych

Zakłady mięsne ciągle oczekują od producentów świń, że będą im dostarczać tuczniki, w których mięso będzie najwyższej jakości, bez jakichkolwiek wad, a udział tusz o najwyższej mięsności będzie wyższy niż obecnie.



Mimo tego, że pogłowie świń ciągle spada to z ostatnich badań Zakładu Badania Surowców i Produkcji Rzeźnianej Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Poznaniu jasno wynika, że wady mięsa wieprzowego występują coraz rzadziej. Jednak nadal w tym temacie ciągle występują duże różnice pomiędzy zakładami mięsnymi.

Badania Instytutu zostały przeprowadzone na dużej populacji świń, bo aż 3355 sztuk.

- Uzyskane wyniki wskazują, że coraz lepiej radzimy sobie z kształtowaniem jakości surowca wykorzystując postęp w pracy hodowlanej, w produkcji żywca rzeźnego i jego wstępnym przetwarzaniu po wychłodzeniu tusz - mówił prof. Edward Pospiech.

Ważne jest też to, że ciągle staramy się aby również mięso, które trafia na eksport spełniało oczekiwania importerów. - Uwagę odbiorców naszego żywca wieprzowego zwraca nieco inny jego profil związany z jego wartości rzeźną. W stosunku do żywca duńskiego nasz jest znacznie cięższy, co sprawia że odsetek tusz o wysokiej mięsności, czyli klas S, E, U jest u nas ciągle mniejszy to nie tylko w porównaniu z żywcem duńskim ale także z innych krajów zachodniej Europy. Wynika to głównie z charakteru i warunków produkcji żywca wieprzowego w Polsce, które rzutują na ekonomikę produkcji i jej rozmiar - tłumaczy prof. Pospiech podczas VI Międzynarodowego Sympozjum Naukowego w Toruniu.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.82.93.116
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!