Wnioski o przyznanie dopłat mogą składać wszyscy przedsiębiorcy, którzy co najmniej od roku prowadzą zarejestrowaną w jednym z państw UE działalność w sektorze mięsa lub żywca oraz zapewniają chłodnię na terenie Polski. Warunkiem uzyskania dopłaty jest zawarcie umowy z ARR.

Agencja będzie dopłacać do prywatnego przechowywania wieprzowiny przedsiębiorcom, którzy:

  • zarejestrują się w Centralnym Rejestrze Przedsiębiorców ARR (formularz oraz szczegółowe zasady rejestracji),
  • złożą zabezpieczenie 20 proc. wnioskowanej kwoty dopłaty w formie depozytu lub gwarancji bankowej,
  • złożą wniosek wraz z wymaganymi dokumentami.

Szczegółowe warunki przyznawania dopłat określa rozporządzenie Komisji Europejskiej (WE) nr 1267/2007 z dnia 26 października 2007 r. w sprawie szczególnych warunków przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania wieprzowiny (D.U. WE L 283, 27.10.2007, str. 53-54).

Poniżej odsyłacze do dokumentów koniecznych w procesie uzyskania dopłat:

(wszystkie dokumenty w formacie Adobe Acrobat).

Źródło: ARR

Podobał się artykuł? Podziel się!