Wprowadzono je po zakazie stosowania antybiotyków. Na rynku jest szeroka gama tych produktów. Probiotyki bo to o nich mowa znalazły swoje zastosowanie na fermach trzody chlewnej.

Wśród wielu ich funkcji takich jak: zwiększona zdrowotność zwierząt, ograniczenie gnicia i pleśnienia paszy oraz lepsze jej przyswajanie, a także polepszenie rozrodczości w stadzie to przede wszystkim ograniczenie emisji gazów odorowych pełni najistotniejszą rolę.

Efekt jaki przynosi stosowanie probiotyku jest wyczuwalny. Wielu hodowców zauważa również, że po zastosowaniu probiotyku zyskują jednorodną gnojowice, bez tzw. kożucha, która nie rozwarstwia się i łatwiejszy jest jej przepływ do beczki.

Produkt ma również wygodną w użyciu formę - jest sypki. Stosowanie polega na wymieszaniu go z paszą. Producenci preparatów probiotycznych takich jak np. Bokashi zalecają 5-7 kg/ 1 t, cena w granicy 70 zł za worek 10 kg.

Warto zwrócić uwagę, że ma on swoje zastosowanie zarówno na fermach utrzymujących trzodę na słomie jak i na ruszcie.