PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ogranicz ryzyko wystąpienia zaparć loch

Ogranicz ryzyko wystąpienia zaparć loch Zaparcia występujące przed porodem mogą być przyczyną między innymi bezmleczności poporodowej loch; Fot. BW

Zaparcia są bezpośrednią przyczyną występowania u macior stanów zapalnych dróg rodnych i wymienia. Często są one następstwem elementarnych błędów żywieniowych.



Stany zapalne dróg rodnych oraz wymienia, połączone z bezmlecznością poporodową (tzw. zespół MMA), to jedna z głównych przyczyn śmiertelności prosiąt po porodzie. W przypadku, gdy stan zapalny obejmie część lub całe wymię, może dojść do ograniczenia, a nawet zahamowania laktacji. W tej sytuacji śmiertelność wśród nowo narodzonych prosiąt może być bardzo wysoka.

Ryzyko wystąpienia zespołu MMA znacząco wzrasta w sytuacji, gdy u lochy przed porodem pojawiają się zaparcia. W zalegających masach kałowych rozwijają się bowiem niezliczone ilości patogennych drobnoustrojów wywołujących zakażenia dróg rodnych i wymienia.

Występowanie zaparć wynika po części z fizjologii zwierząt rozwijające się płody wywierają ucisk na jelita utrudniając pasaż treści pokarmowej. Również umieszczenie maciory w klatce porodowej (a co za tym idzie ograniczenie możliwości ruchu) nie poprawia sytuacji. Jednak najczęściej wystąpienie zaparć jest następstwem podstawowych błędów żywieniowych – głównie niedoboru włókna w paszy.

Włókno odpowiada bowiem za sprawną pracę przewodu pokarmowego, jego niedobory w diecie loch mogą zatem prowadzić do spowolnienia perystaltyki jelit. Ocenia się, że pasza dla loch prośnych powinna w swoim składzie zawierać 10 proc. włókna, a mieszanka dla loch karmiących – 8 proc.

Jako źródło włókna w paszach dla macior można wykorzystać takie komponenty paszowe jak ziarno owsa, suszone wysłodki buraczane, śruta słonecznikowa czy rzepakowa. Można też zdecydować się na zastosowanie przemysłowych koncentratów włókna. Ostrożnie należy natomiast postępować z otrębami: często są one bowiem skażone mikotoksynami, co zwłaszcza w przypadku loch może mieć zgubne skutki.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.158.52.166
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!