PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ogranicz serwatkę w końcowej fazie tuczu

Ogranicz serwatkę w końcowej fazie tuczu Serwatka jest ważnym komponentem pasz dla trzody w systemie płynnego żywienia (fot. BW)

Serwatka może być wartościową paszą stosowaną w żywieniu tuczników. Należy jednak stosować ją ostrożnie na końcowym etapie tuczu. Dlaczego?



Wzrost zainteresowania płynnym żywieniem świń, jaki obserwujemy od kilku dobrych lat, sprawia, że po latach zapomnienia swój renesans przeżywa także stosowanie w żywieniu świń serwatki. Podstawowym składnikiem serwatki jest oczywiście woda która stanowi około 94 proc. masy surowca. Zawartość pozostałych składników odżywczych waha się w zależności od przebiegu procesu technologicznego: jeżeli serwatka pochodzi z produkcji serów twarogowych (serwatka kwaśna) zawiera więcej białka i soli mineralnych; jeśli natomiast powstała podczas otrzymywania serów podpuszczkowych (serwatka słodka) – ma więcej laktozy. Poza tym serwatka zawiera duże ilości witamin (zwłaszcza z grupy B), oraz wapnia, którego szczególnie dużo jest w serwatce kwaśnej. Korzystne jest również niskie pH surowca (w przypadku kwaśnej serwatki nawet <5), które w naturalny sposób reguluje skład mikroflory przewodu pokarmowego.

Niezależnie od rodzaju serwatki, duże ilości tego surowca doskonale sprawdzają się w tuczu świń. Niektóre zalecenia wskazują na to, że tuczniki mogą pobierać nawet do 15 kg tego surowca na dobę. Nie dotyczy to jednak świń rzeźnych w końcowej fazie wzrostu. Tu specjaliści zalecają ograniczenie lub całkowite wyeliminowanie serwatki z diety świń. Dlaczego?

Powody są dwa. Pierwszy z nich to negatywny wpływ serwatki na jakość słoniny tuczników. Przy stosowaniu tego surowca pod koniec tuczu, tłuszcz zwierząt staje się rozmiękczony, co negatywnie wpływa na sensoryczną jakość półtusz.

Drugi powód dotyczy w szczególności serwatki słodkiej. Zawiera ona bowiem w swoim składzie znaczne ilości laktozy. Analogicznie jak u ludzi, produkcja enzymu rozkładającego ten dwucukier spada wraz z wiekiem, a nie strawiona laktoza ulega w przewodzie pokarmowy zwierząt fermentacji bakteryjnej wywołując rozwolnienie. W przypadku tuczników może to powodować znaczne pogorszenie wykorzystania paszy i spadek dziennych przyrostów, nie wspominając już o wyraźnym pogorszeniu warunków utrzymania trzody. Za bezpieczną ilość serwatki skarmianej w ostatniej fazie tuczu uważa się 5 kg na dobę. 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • BW 2016-02-02 11:05:18
    Szanowny Panie!

    Porównuje Pan w swoim komentarzu organizm człowieka do organizmu świni. Pomimo pewnych podobieństw (wszystkożerność) proszę zwrócić uwagę na długość życia i tempo wzrostu obu gatunków. Człowiek z powodzeniem rozkłada duże ilości laktozy co najmniej do 2 - 3 roku życia, a wielu ludzi znacznie dłużej. U świń sekrecja tego enzymu osiąga szczyt już w 1 - 2 tygodniu życia a później lawinowo spada, tak że już pod koniec 2-ego miesiąca życia jest niewielka.
    Nie będę się zresztą upierał że to nietolerancja laktozy jest przyczyną biegunek, być może jest to inny czynnik, faktem jednak jest to, że przy wysokich dawkach serwatki odnotować można przypadki biegunek - wskazują na to sami producenci.

    Pozdrawiam serdecznie

    PS. A może ktoś z internautów ma w tym temacie jakieś doświadczenia?
  • rolnik podlaski 2016-02-01 16:26:21
    Panie ( Pani) BW
    skąd Pan (Pani) czerpie swoje informacje? Z własnych doświadczeń? Czy też doświadczeń innych naukowców. Proszę wskazać źródło tych rewolucyjnych informacji. Kto, kiedy, na jakim stadzie doszedł do tak niedorzecznych wniosków że zwierzę wszystkożerne jedzące cały czas produkty mleczne nagle zostało pozbawione enzymu laktazy. Człowiek wszystkożerny, a mleko trawi przez przynajmniej kilka, kilkadziesiąt lat swojego życia. A taka świnia miała by być gorsza przez swój rok życia, góra dwa?
    Informacje na Farmerze powinny być z życia a nie ze starych książek.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.166.160.105
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!