PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ograniczyć śmiertelność osesków

Ograniczyć śmiertelność osesków Fot.A.Królak

O najważniejszych zagadnieniach związanych z ograniczeniem śmiertelności prosiąt ssących mówił podczas konferencji „Nowoczesna Produkcja – Świnie” dr inż. Mirosław Wantuła



O ile wykorzystywane w towarowej produkcji trzody chlewnej genotypy charakteryzują się stosunkowo dużą plennością, o tyle problemem wciąż pozostaje wysoki odsetek śmiertelności osesków na etapie odchowu. O najważniejszych zasadach ograniczenia upadków zwierząt w tej fazie cyklu produkcji mówił podczas konferencji „Nowoczesna Produkcja – Świnie” dr inż. Mirosław Wantuła. Jego zdaniem przyczyna opisanego wyżej stanu rzeczy leży nie tyle po stronie genetyki, co jest następstwem błędów żywieniowych:

- Nie zgadzam się tezą, że za niską masę urodzeniową, a co za tym idzie wysoką śmiertelność prosiąt odpowiadają wyłącznie parametry genetyczne. Częściej są to efekty błędów żywieniowych popełnionych na etapie poprzedniej laktacji, oraz w fazie ciąży. Jeżeli obserwujemy niską masę urodzeniową i duże zróżnicowanie wagowe prosiąt, naszym zadaniem jest ustalenie takiej krzywej żywieniowej, która rozwiąże te problemy. Tymczasem często nie zwracamy uwagi na kondycję lochy i nie reagujemy wtedy gdy powinniśmy zwiększyć ilość zadawanej paszy lub koncentrację składników pokarmowych w dawce – tłumaczył dr Wantuła.

Zdaniem eksperta szczególnie istotne jest żywienie macior w ciągu ostatnich 4 tygodni ciąży:

- W ciągu pierwszych dwóch miesięcy ciąży przyrost masy płodów jest niewielki, nawet jeśli na tym etapie wystąpią niedobory żywieniowe, zostaną one zrekompensowane z rezerw metabolicznych lochy. Ostatni miesiąc to z kolei czas intensywnego wzrostu płodów, i wtedy zwiększyć powinniśmy również intensywność żywienia. Na żadnym etapie ciąży nie możemy jednak żywić lochy „do woli”. Doprowadzi to bowiem do zatuczenia maciory i problemów z laktacją. Lochy najlepiej jest podzielić na kilka grup w zależności od ich kondycji. Lochy w dobrej kondycji powinny otrzymywać mniej paszy, maciory bardziej wychudzone powinny natomiast być intensywniej żywione. To samo tyczy się laktacji: intensywność żywienia powinna być zwiększana wraz z ilością produkowanego mleka. Żywienie „do woli” rozpoczynamy dopiero na początku drugiego tygodnia laktacji i dotyczy ono tylko macior które urodziły więcej niż 10 prosiąt – mówił specjalista.

Jako drugą z przyczyn wysokiej śmiertelności osesków, dr Wantuła uznał niedostateczne pobranie siary przez maciory.

- Skład chemiczny siary zmienia się wraz z upływem czasu. Z naszego punktu widzenia szczególnie istotny jest spadek stężenia białek odpornościowych. 10 godzin po porodzie ilość przeciwciał w siarze maleje o połowę. Dlatego tak ważne, by prosięta jak najszybciej pobrały siarę. Jeżeli z jakichś powodów tak się nie stanie (niska masa prosiąt, zaburzenia laktacji) – gwałtownie wzrośnie nam odsetek upadków. Aby tego uniknąć ważna jest właściwa opieka nad prosiętami w pierwszych godzinach życia: powinny one zostać osuszone, ogrzane i podstawione do sutka. Aby siara spełniła swoją rolę, maciora musi być również odpowiednio wcześnie immunizowana. Szczepionek nie podajemy później niż 14 dni przed porodem, w innym razie, locha nie zdąży wyprodukować przeciwciał – tłumaczył ekspert.

Zdaniem doktora Wantuły, ewentualna standaryzacja miotów może nastąpić nie wcześniej niż w 12 godzin po porodzie. W przeciwnym razie młode nie pobiorą wystarczającej ilości siary, co zaowocuje ich gorszą odpornością.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.162.15.31
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!