PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Olej rybi – smakowity składnik pasz dla świń

Olej rybi – smakowity składnik pasz dla świń Dodatek oleju rybiego zwiększa smakowitość paszy. Fot. BW

Tłuszcz rybi to doskonałe źródło energii dla intensywnie rosnących świń. Na tym jednak jego zalety się nie kończą.



Oleje roślinne to komponenty najczęściej wykorzystywane w celu podnoszenia wartości energetycznej pasz dla świń. Cenną alternatywę dla tych surowców stanowi olej rybi. Jest to surowiec pozyskiwany w trakcie przetwórstwa różnych gatunków ryb morskich. Pozornie olej rybi jest mniej wartościowy niż sojowy czy rzepakowy – zawiera bowiem w swoim składzie nieco mniej energii. Kilogram tłuszczu rybiego mieści w sobie 33 MJ EM, gdy w przypadku wspomnianych olejów roślinnych wartość ta wynosi około 38 MJ. Olej rybi ma jednak nad roślinnym tą przewagę, że pasze z jego udziałem charakteryzują się wysoką smakowitością i są chętnie zjadane przez zwierzęta. Surowiec ten posiada słony smak, i specyficzny zapach, co pozwala na zwiększenie pobrania mieszanki paszowej. To szczególnie ważne w przypadku zwierząt młodych, ale również loch na początku laktacji. W tych okresach życia, apetyt zwierząt ulega bowiem spadkom.

Olej rybi to również bogate źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E) oraz kwasów tłuszczowych z grupy omega – 3 i omega – 6. Kwasy to poprawiają walory pro – zdrowotne mięsa wieprzowego.

Omawiany surowiec ma jednak również wady. Przede wszystkim należy wymienić niższą niż w przypadku innych olejów trwałość.  Dlatego pasze z jego udziałem powinno skarmiać się na bieżąco a dodatkowo warto je zabezpieczyć dodatkiem przeciwutleniacza, np. witaminy E.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • Adaś 2015-12-07 09:35:36
    To rabunkowa gospodarka. Przeławiane są morza i oceany, żeby nakarmić świnie, których nie możemy zjeść. Dlatego dotuje się magazynowanie mięsa wieprzowego. Za to ktoś powinien trafić do kryminału albo do szpitala, typu Tworki.
  • rolnik z mazowsza 2015-12-07 08:49:14
    smakowity? dla świń tak...tylko że już kiedyś to przerabialiśmy a mięso waliło tak rybą że nie dało się go jeść...
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.71.68
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!