Oleje roślinne to komponenty najczęściej wykorzystywane w celu podnoszenia wartości energetycznej pasz dla świń. Cenną alternatywę dla tych surowców stanowi olej rybi. Jest to surowiec pozyskiwany w trakcie przetwórstwa różnych gatunków ryb morskich. Pozornie olej rybi jest mniej wartościowy niż sojowy czy rzepakowy – zawiera bowiem w swoim składzie nieco mniej energii. Kilogram tłuszczu rybiego mieści w sobie 33 MJ EM, gdy w przypadku wspomnianych olejów roślinnych wartość ta wynosi około 38 MJ. Olej rybi ma jednak nad roślinnym tą przewagę, że pasze z jego udziałem charakteryzują się wysoką smakowitością i są chętnie zjadane przez zwierzęta. Surowiec ten posiada słony smak, i specyficzny zapach, co pozwala na zwiększenie pobrania mieszanki paszowej. To szczególnie ważne w przypadku zwierząt młodych, ale również loch na początku laktacji. W tych okresach życia, apetyt zwierząt ulega bowiem spadkom.

Olej rybi to również bogate źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E) oraz kwasów tłuszczowych z grupy omega – 3 i omega – 6. Kwasy to poprawiają walory pro – zdrowotne mięsa wieprzowego.

Omawiany surowiec ma jednak również wady. Przede wszystkim należy wymienić niższą niż w przypadku innych olejów trwałość.  Dlatego pasze z jego udziałem powinno skarmiać się na bieżąco a dodatkowo warto je zabezpieczyć dodatkiem przeciwutleniacza, np. witaminy E.