Według danych GUS, wálistopadzie 2008 r. za trzodę chlewną w skupie średnio płacono 4,28 zł/kg, tj. o ponad 31 proc. więcej niż w listopadzie 2007 r. Na początku stycznia tucznik kosztował 4,43 zł/kg (klasa E). Najwyższe ceny za trzodę płacono we wrześniu ub. r., jej cena kształtowała się średnio na poziomie 4,64 zł/kg.

Specjaliści wskazują, że długotrwały brak opłacalności doprowadził do zapaści chowu trzody chlewnej. Wiele gospodarstw zrezygnowało z produkcji świń, co sprawiło, że krajowe pogłowie tych zwierząt w lipcu 2008 r. spadło do 15,4 mln szt. czyli było o prawie 15 proc. mniejsze niż przed rokiem.

Eksperci przewidują, że niski poziom chowu będzie utrzymywał się także w pierwszych miesiącach tego roku, a niewielki wzrost pogłowia trzody może wystąpić dopiero w drugiej połowie 2009 r.

Według szacunków, w 2008 r. produkcja wieprzowiny wyniosła 1á953 tys. t i była o 10 proc. mniejsza niż w 2007 r. Mniej tego mięsa będzie także w I połowie 2009 r. W ocenie ekspertów, w tym okresie może ona obniżyć się do 950 tys. ton, tj. o 9 proc. w stosunku do analogicznego okresu 2008 r.

Na sytuację podażowo-cenową miał wpływ handel wieprzowiną. W ubiegłym roku Polska po raz pierwszy od wejścia do UE, z eksportera tego mięsa stała się importerem. Sprzyjał temu wysoki kurs złotówki. W ciągu dziesięciu miesięcy ub. r. do kraju sprowadzono ponad 400 tys. t wieprzowiny, tj. ponad dwukrotnie więcej niż wátym samym okresie poprzedniego roku.

Szacuje się, że w całym 2008 r. przywóz mógł ukształtować się na poziomie ok. 430 tys. t, tj. o 55 tys. t wyższym od eksportu. Import tradycyjnie był realizowany głównie z Danii, Niemiec i Holandii.

Wyższy był także eksport wieprzowiny. Ogółem w okresie styczeń - październik 2008 r. z kraju wyeksportowano 343 tys. t wieprzowiny (żywca, mięsa, przetworów i tłuszczów łącznie z dziczyzną), tj. o 28 proc. więcej niż przed rokiem.

Eksportowi wieprzowiny sprzyjało zniesienie embarga na import polskiego mięsa przez Rosję, ustanowienie bezcłowego kontyngentu importowego przez Ukrainę i uruchomienie przez Komisję Europejską dopłat do wywozu surowego mięsa wieprzowego. Ale pogorszenie konkurencyjności cenowej wewnątrz UE spowodowało zmniejszenie sprzedaży tego mięsa na rynek unijny.

Według oceny Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, ceny trzody chlewnej w UE w pierwszym półroczu tego roku mogą być wyższe niż w Polsce, co będzie hamowało dalszy wzrost importu. Jednak przy przewidywanym spadku eksportu deficyt w handlu zagranicznym tym mięsem prawdopodobnie ulegnie pogłębieniu.

Źródło: PAP

Podobał się artykuł? Podziel się!