Komisarz zapewniał, że Komisja Europejska równolegle ze Światową Organizacją Handlu poczyniła liczne wysiłki, aby przekonać Rosję do zaangażowania się w negocjacje techniczne z Unią, które mogłyby doprowadzić do zmniejszenia lub zniesienie zakazu sprowadzania wieprzowiny z UE.

Zdaniem europejskich urzędników każde rozwiązanie techniczne proponowane przez KE może być przetestowane przez stronę rosyjską. - Jak dotąd reakcja strony rosyjskiej nie jest zbyt pozytywna. mimo tego dialog pozostaje otwarty – podkreślał komisarz.

Pomimo utraty rynku rosyjskiego Hogan zwraca uwagę, że UE z powodzeniem kontynuuje handel na innych rynkach. Przytoczył tutaj wyniki europejskiego eksportu – W styczniu 2016 r. eksport mleka i wieprzowiny z UE wzrósł odpowiednio o 11 proc. i 23 proc. – dodając przy tym, że - priorytetem pozostaje zdobywanie nowych rynków dla europejskich produktów.

Phil Hogan wyliczał - właśnie wróciliśmy z Kolumbii i Meksyku, następne wizyty odbędą się w Chinach, Japonii i Kazachstanie. Po wizycie w Meksyku, mamy kilka zachęcających informacji w odniesieniu dla szans eksportu świeżej wieprzowiny z Hiszpanii. Oczekujemy również podobnych informacji dla wieprzowiny z Francji, Niemiec, Rumunii i Włoch. W maju jest planowany audyt w Polsce – myślę, że jego wyniki również otworzą nowe możliwości eksportu dla świeżej wieprzowiny z Polski.  

Rosja wprowadziła embargo na unijne mięso wieprzowe pod koniec stycznia 2014 r. w związku ze stwierdzeniem afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dwóch padłych dzików na Litwie.

Podobał się artykuł? Podziel się!