Tucz świń stanowi mniej pracochłonny typ produkcji niż hodowla zarodowa. Szczególnie wygodne jest zastosowanie systemu "całe pomieszczenie pełne - całe pomieszczenie puste" ze względu na ujednolicenie stosowanych pasz oraz jednoczesny zakup warchlaków i sprzedaż tuczników. Kiedy gospodarz decyduje się na ten typ produkcji zwierzęcej, musi on rozważyć kwestie dostosowania obecnych budynków w przypadku ich posiadania, lub postawienia nowego, odpowiedniego dla zwierząt.

Istotnym czynnikiem kształtującym decyzję odnośnie chowu zwierząt są możliwości gospodarstwa pod względem pochodzenia pasz - z własnych upraw, czy zakup komponentów lub mieszanek pochodzących ze źródeł zewnętrznych.

Planując budowę chlewni szczególnie trzeba brać pod uwagę wymogi prawne UE oraz krajowe w zakresie produkcji zwierzęcej:

Dz. U. L221 z 8.08.1998; Dz. U. 2003 Nr 106 poz. 1002 z późn. zm.; Dz. U. 2007 Nr 133 poz. 921 z późn. zm.;Dz. U. L 47 z 18.02.2009; Dz. U. 2010 Nr 56 poz 344 z późn. zm.; Dz. U. 2010 Nr 116 poz. 778 z późn. zm.

Wymienione ustawy obwieszczają normy dobrostanu dla zwierząt hodowlanych w zakresie postępowania, zapewnienia odpowiedniego oświetlenia, wentylacji, dostępu do paszy, wody i in. Szczególnie ważne jest zachowanie odpowiedniej obsady, zwłaszcza w tuczarniach, gdzie zazwyczaj znajduje się duża ilość zwierząt w kojcu.

Według norm dobrostanu dla zwierząt, w przypadku tuczarni należy zachować obszar minimum 1m²/szt. dla świń o masie ciała 110 kg i więcej. Gdy planujemy prowadzenie tuczu do końca należy pamiętać więc o zachowaniu właśnie takiej powierzchni kojców.

Szczegółowe rozmiary pomieszczeń w tuczarniach w przeliczeniu na 1 sztukę wyglądają następująco:

do 10 kg m. c. – min. 0,15m²;

10 – 20 kg m. c.  – min. 0,2m²;

20 – 30 kg m. c.  - min. 0,3m²;

30 – 50 kg m. c. – min. 0,4m²;

50 – 85 kg m. c. – min. 0, 55m²;

85 – 110 kg m. c.  – min. 0,65m²;

110 kg m. c.   -  min. 1m².