PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Podłoże występowania kanibalizmu wśród świń

Podłoże występowania kanibalizmu wśród świń Kanibalizm oprócz tego, że powoduje silny ból oraz dyskomfort psychiczny u zwierząt. fot. farmer.pl

Pod terminem kanibalizmu nasuwają się pojęcia obgryzania głównie ogonów, uszu, wygryzanie boków i sromu oraz zagryzanie potomstwa przez maciory. Szczególnie zauważalne jest to w chlewniach, gdzie obserwujemy niski poziom dobrostanu zwierząt.



Kanibalizm oprócz tego, że powoduje silny ból oraz dyskomfort psychiczny u zwierząt (w związku z brakiem możliwości ucieczki przez agresorami w zamkniętym kojcu) skutkuje także niższymi parametrami produkcyjnymi. W chlewniach, gdzie zanotowano występowanie kanibalizmu można zauważyć także spadek spożycia paszy przez zwierzęta oraz niższe przyrosty dobowe. Dodatkowo, obgryzione ogony powodują liczne powikłania w związku z zakażeniami drogami limfatycznymi. Powodują ropnie mięśni mogące spowodować paraliż tylnych kończyn oraz ropnie kręgosłupa prowadzące do zakażeń płuc i nerek. W konsekwencji, producent ponosi koszt w związku z: niższymi wynikami produkcyjnymi, kosztami leczenia, w ekstremalnych przypadkach upadkami lub koniecznością uboju ze względów humanitarnych.

Przyczyn występowania kanibalizmu można wyszukiwać na wielu frontach - może być to uzależnione od systemu chowu, żywienia, zachowania dobrostanu oraz warunków środowiskowych w chlewni. Niebagatelny wpływ może mieć także obsada zwierząt. Po raz kolejny w tym przypadku należy podkreślić wartość utrzymania ściołowego - naukowcy zauważyli, że w Szwecji, gdzie występuje obowiązek stosowania ściółki oraz zakaz skracania ogonów, odsetek występowania kanibalizmu wśród świń wynosił 1-2 proc. Dla porównania, badania przeprowadzone w Danii wykazały, że obgryzanie ogonów występowało u 29 proc. świń utrzymywanych na podłogach całkowicie rusztowych, 16 proc. u świń utrzymywanych na podłogach częściowo rusztowych oraz tylko 2 proc. w systemach ściołowych.

W rzeczywistości przyczyna zaburzeń związanych z kanibalizmem nie jest do końca znana - istnieje wiele czynników mogących mieć na nie wpływ. Najczęściej jednak jako powód tego typu zachowań podaje się błędy żywieniowe - warto zatem zadbać o to, aby dawka pokarmowa była dobrze zbilansowana, często pod okiem wyspecjalizowanych ekspertów z branży zootechnicznej.

Istotnym czynnikiem są także warunki środowiskowe w chlewni, które powinny umożliwić zwierzętom w maksymalnym stopniu wyrażanie naturalnych zachowań. Zapewnienie aktywności zwierzętom takiej jak ruch, eksploracja, zabawa, rycie itp. powinno być zatem nieodłącznym elementem każdej chlewni. Warto także zainwestować w zabawki absorbujące uwagę zwierząt -  można je kupić gotowe lub wykonać własnoręcznie, o ile nie będą one szkodliwe dla zdrowia zwierząt.

Wpływ na zachowanie świń w związku z obgryzaniem ciała innych zwierząt w stadzie mają także czynniki genetyczne. Zaobserwowano, że największą skłonność do tej patologii wykazuje rasa Duroc. Tendencją do kanibalizmu wyższą w porównaniu do innych ras wykazuje także Landrace. Istotny jest też wiek oraz stan zdrowia zwierząt. Najczęściej z kanibalizmem można się spotkać w wieku: obgryzanie ogonów 12 - 16, uszu 10 - 12, boków 6 - 20 tygodni życia.

Efekt kanibalizmu może także występować w przypadku nieprawidłowego dostępu do wody dla zwierząt - niewystarczająca ilość wody bądź utrudniony dostęp do koryta również może go powodować.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • bleble 2016-01-25 14:25:56
    Dlatego trzeba dbać o swoje zwierzeta!!! Niektorzy to maja tak bardzo w tylku ze sie slabo robi. Ja daje sporo rzeczy z Trouwa, za czesc, na przyklad czesc linii Sprayfo zwracaja czesc kosztow w ramach programu klub superhodowcy. Warto!
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.162.128.159
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!