Błędem jest użycie szczepionki, która nie zawiera antygenów drobnoustroju, będącego czynnikiem etiologicznym choroby. Zdarza się to w przypadku nieprawidłowego rozpoznania przyczyny choroby.
    
Efektywność prawie każdej szczepionki zależy od wielu działań wspomagających, zmierzających do poprawy warunków środowiskowych w pomieszczeniach dla świń.

- Niższa efektywność szczepień może też być wynikiem m.in. niedożywienia, zwłaszcza niedoboru w paszy białka, witamin oraz makro- i mikroelementów. Także długotrwałe stresy oraz zarobaczenie obniżają wyniki uodpornienia. W niektórych przypadkach dochodzi do przełamania odporności i zachorowania zwierzęcia pomimo szczepienia – mówi profesor Damian Knecht  z Zakładu Hodowli Trzody Chlewnej UP we Wrocławiu.

- Przyczynami nieskutecznego szczepienia mogą być: zabieg immunizacji przeprowadzono w okresie inkubacji choroby, jakość szczepionki, niewłaściwe przechowywanie szczepionki- preparat biologiczny powinien być przechowywany w lodówce, jednak nie mrożony, upłynięcie okresu ważności dla danej serii szczepionki, pojedyncze zwierzęta mogą być pominięte w trakcie szczepienia, słaba odporność poszczepienna z powodu obecności przeciwciał matczynych lub osłabionej reaktywności układu immunologicznego zwierzęcia, niewłaściwe miejsce iniekcji szczepionki np. tkanka tłuszczowa, jednoczesne stosowanie zbyt wielu (ponad trzech) różnych biopreparatów lub zbyt krótki (<7 dni) odstęp pomiędzy poszczególnymi szczepieniami – mówi prof. Damian Knecht.