PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Pogorszenie opłacalności produkcji ma swoje odbicie w pogłowiu świń

Pogorszenie opłacalności produkcji ma swoje odbicie w pogłowiu świń fot. A.Królak

Autor: Iwona Dyba

Dodano: 14-09-2018 15:47

Tagi:

Mamy wyższe pogłowie świń niż rok temu ale w porównaniu do ostatnich danych z marca 2018 r. liczebnością stada świń w marcu 2018 r. – niższe o 164,7 tys. sztuk, tj. o 1,4%.



Zgodnie ze wstępnymi danymi GUS pogłowie świń w czerwcu 2018 r. wyniosło 11,9 mln sztuk (+4,2% r/r). Jego wzrost wynikał z wyższego pogłowia trzody chlewnej na ubój (+10,2% r/r) oraz warchlaków (+4,8% r/r). Spadek odnotowano natomiast w przypadku pogłowia prosiąt (-3,8% r/r), trzody chlewnej na chów (-1,7% r/r) oraz loch prośnych (-3,1% r/r). Zmiany struktury pogłowia trzody chlewnej w Polsce wskazują zatem, że obserwowane w ostatnich miesiącach pogorszenie opłacalności produkcji powoli znajduje odzwierciedlenie w jej ograniczaniu, co jest też zgodne z naszym scenariuszem dla rynku wieprzowiny – wyjaśnia w swoim komunikacie prasowym Jakub Olipra ekonomista Credit Agricole Bank Polska S.A.

Jak ocenia ekonomista - istotne ryzyko dla naszego scenariusza stanowią natomiast stwierdzone wczoraj dwa przypadki ASF wśród dzików w Belgii. Pojawienie się ASF w Belgii znacząco zwiększa ryzyko rozprzestrzenienia się wirusa na Niemcy, Francję oraz Holandię. Przy założeniu, że nie wystąpią znaczące straty w produkcji, przy zamkniętych rynkach eksportowych ze względu na ASF w UE może dojść do nadpodaży  mięsa wieprzowego i spadku jego cen.

GUS zauważa również, że import żywych świń znowu notuje rekordowe wyniki - w okresie styczeń - czerwiec 2018 r. (wg danych wstępnych) import żywej trzody chlewnej wyniósł 3627,5 tys. szt. i był o 7% większy niż w analogicznym okresie przed rokiem, w tym import prosiąt i warchlaków zwiększył się o 15%, a świń hodowlanych czystorasowych i macior zmniejszył się o 35,8%. Przeciętna waga jednej importowanej sztuki w tym okresie wynosiła 30 kg wobec 32,3 kg w 2017 r.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • miro 2018-09-14 17:52:21
    jazdzewski nie bedzie widział przeszkód w imporcie zasyfionego niemieckiego miesa tak jak kilka lat temu stwierdził że skazone niemieckie mieso jest zdrowe dla polskiego konsumenta
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.164.198.240
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!