Produkcja wieprzowiny w Polsce wkrótce osiągnie rekordowy poziom, mimo że od dawna nie notowano taki niskich cen skupu żywca. Ceny mięsa w Polsce są najniższe w UE. W pierwszej dekadzie grudnia spadły do 120 euro za 100 kg. W tym samym czasie w Niemczech płacono o 20 euro więcej.

Ceny skupu żywca klasy E

Państwo Cena w euro za 100 kg Cypr 185 Grecja 168 Włochy 156 Węgry 146 Niemcy 143 Hiszpania 134 Holandia 127 Francja 127 Dania 126 Polska 120 Średnia UE 136

dane z 10 grudnia



Wg analiz Agencji Rynku Rolnego produkcja wieprzowiny osiągnie szczyt w pierwszej połowie 2007 r. (tzw. świńska górka) i wyniesie wtedy 1 mln 135 tys. ton, tj. o 15 proc. więcej niż przed rokiem.

Źródło: "Rzeczpospolita"