Wzrost cen wieprzowiny będzie ograniczony ze względu na wysoki poziom zapasów przy popycie osłabionym przez kryzys gospodarczy, głównie w krajach rozwiniętych.

Przy obniżce cen pasz, wynikającej z dobrych tegorocznych zbiorów, łagodny wzrost cen wieprzowiny będzie sprzyjał poprawie marży producenckiej. Wątpliwe jest jednak, czy prognozowany niewielki wzrost cen żywca, przy nieznacznym spadku cen pasz, będą wystarczające, aby pokryć straty z I półrocza br.

Sytuacja na unijnym rynku wieprzowiny pozostanie trudna. Pomimo niższej produkcji i wzrostu eksportu, wzrost popytu konsumenckiego będzie nadal minimalny ze względu na trudną sytuację gospodarczą.

Na zwyżkę cen i popytu na wieprzowinę w Chinach wpływ miała m.in. epidemia ptasiej grypy i spadek zapotrzebowania na mięso drobiowe. Po utracie kilku ważniejszych rynków eksportowych, sezonowym wzroście popytu i niższej niż się spodziewano podaży wzrosły również ceny wieprzowiny w USA. Podobał się artykuł? Podziel się!