PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Poprawić opłacalność tuczu świń

Poprawić opłacalność tuczu świń W rozmowie z farmer.pl Remigiusz Bilski z PH Konrad mówił o poprawie opłacalności produkcji żywca wieprzowego.

Wysoki status zdrowotny prosiąt, i zawalczenie o jak najwyższą cenę tuczników, to zdaniem Remigiusza Bilskiego z PH Konrad szansa na wyższy zysk z tuczu świń.



Dramatycznie niskie ceny skupu tuczników i brak perspektyw na poprawę sytuacji sprawiają, że większość producentów trzody zastanawia się w jaki sposób można poprawić opłacalność produkcji żywca wieprzowego. O to, w jaki sposób na świniach można zarobić więcej, pytamy Remigiusza Bilskiego, kierownika regionu d.s. trzody chlewnej w firmie PH Konrad:

- Jeżeli w gospodarstwie prowadzimy tucz warchlaków pochodzących z zakupu, najważniejszą rzeczą jest wysoki status zdrowotny nabytych zwierząt. Najlepiej by pochodziły one z jednej fermy, co gwarantuje nam odpowiednią kondycję świń. Dobrze jest mieć stałych i sprawdzonych dostawców warchlaków. Równie ważne jest uzyskanie możliwie jak najwyższej ceny za wyprodukowane tuczniki. Ważne więc by sprzedawać duże, wyrównane partie zwierząt, które można sprzedać w korzystniejszej cenie – tłumaczy Remigiusz Bilski

Jego zdaniem dużo zależy też od organizacji produkcji, szczególnie od ilości cykli produkcyjnych w roku: - Lepiej jest zasiedlać fermę stopniowo. Na przykład mając obiekt o pojemności 1500 tuczników, najlepiej jest wprowadzać po 500 zwierząt co kilka tygodni. W ten sposób sprzedaż tuczników rozłoży się bardziej w czasie przez co mamy większą szansę, by za choć jeden sprzedany rzut uzyskać zadowalającą cenę - tłumaczy

Naszego rozmówcę spytaliśmy również o szansę na zwiększenie krajowej produkcji prosiąt:

- Moim zdaniem w długoletniej perspektywie jest szansa na to, by sektor prosiąt w naszym kraju rozwinął się do tego stopnia, by znaczenie importu młodych zwierząt spadło. W kraju powstaje bowiem coraz więcej wyspecjalizowanych chlewni dla loch. Jednak przypuszczam, że zanim do tego dojdzie, miną długie lata. W porównaniu z zachodem Europy wciąż mamy dużo do nadrobienia.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (13)

  • fredy 2015-12-03 15:23:22
    Spec od 7 bolesci
  • rolnik6666 2015-11-24 08:09:01
    u mnie niedaleko jest mała masarnia to własciciel dostawał grozby od urzedników ze jak nie wezmie zachodnich półtusz to mu do spalą
  • proboszcz 2015-11-24 01:37:55
    Ludzie kochane, opamiętajcie się, nie samą pracą człowiek żyje. Nie bądźmy frajerami i nie dorabiajmy zachodnich masarni.
  • OBSERWATOR 2015-11-23 22:10:31
    Głupoty opowiada,aż mu gęba się smieje , a wy w to wierzycie .Przy cenie 3 zł za żywiec jeszcze oszczędności szuka ,chyba na głowe upadł a KONRAD go pozbierał ha , ha ,ha.!!!!
  • ciwkawy 2015-11-23 18:47:33
    Ja was po prostu nie rozumiem ,narzekacie ze się nie opłaca od kilku lat .Ale dalej kupujecie prosięta od Duńczyków i liczycie ze będzie lepiej . Możecie mi i innym czytającym to forum powiedzieć ile kosztuje taki transport warchlaków z zagranicy a ile z kraju. W jaki są wieku ,wadze. Bo chciałbym sobie policzyć ile by mnie kosztowało produkowanie prosiąt a ile wy płacicie zagranicy a ile w kraju. Czy trzeba kupować od duńczyków bo jak nie to ci SOKOŁÓW nie wezmie lub słabo zapłaci.
  • aa 2015-11-23 16:57:07
    Dlaczego Was na drogi nie wyciągają ???? bo byliście potrzebni tylko do wyborów ha ha ha
  • rolno 2015-11-23 14:49:39
    Prawda jest taka że tuczarze duńczyka są na dzien dzisiejszy usran...
  • chodowca 2015-11-23 13:42:32
    A dlatego wstawiam bo z tego żyje jak cie stać to nie wstawiaj. Imen. Podlasik woj łódzkie tak rozrzutne jest. Przynajmniej mój rejon
  • Hodowca 2015-11-23 12:40:32
    Sługusy Unijni Polscy Robotnicy kupują prosiaki z Danii i teraz dokładają do produkcji.
  • Edwardo 2015-11-23 12:36:10
    A miastowe ode mnie kupują po 5 zeta za kg żywca, ale to trzeba umieć zorganizować sobie rynek zbytu. Hoduję dla frajdy - rocznie sprzedaję 4 tuczników. W skupie nie byłem do 7 lat. Wiem co jem, proszę Państwa. Jak się zrobi taką swojską kiełbaskę, to niebo w gębie, rodzina z miasta nachwalić nie może, przed świętami przerabiam po 5 szt. tyle zamówień. Ale trzeba umieć i lubieć. A cena na rynku skandalicznie niskie, nie mówiąc o sklepach, gdzie są skandalicznie za wysokie, w porównaniu do cen skupu żywca.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.158.30.219
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!