Największe wzrosty w tym sektorze zanotowali Brytyjczycy, bo w ciągu jednego tygodnia zmieniły się na plus o 3 proc. Tamtejsi rolnicy otrzymywali w skupach średnio 1,659 EUR/kg. Podobna sytuacja była we Włoszech, wzrost wyniósł 2,9 proc. a średnie ceny wzrosły do 1,582 EUR/kg.

Na wzrost cen wpłynęło również opublikowanie raportu USDA, który przewiduje w 2011 r. prawie 7 proc. wzrost globalnego importu mięsa wieprzowego, głównie ze względu na wzmożone zapotrzebowanie Korei Płd., Chin, Japonii i Rosji. Nie bez znaczenia są też dobre warunki pogodowe, które sprzyjają zwiększonej sprzedaży mięsa grillowego.

W tym tygodniu notowania nie uległy zmianie jedynie w Hiszpanii, Francji, Danii i Szwecji. W Polsce zanotowano niewielki 0,5 proc. spadek cen żywca w stosunku do poprzedniego tygodnia - poinformowała FAMMU/FAPA.

Podobał się artykuł? Podziel się!