Zamontowana instalacja do płynnego żywienia świń firmy Pellon, jest już trzecią instalacją tego typu w tym gospodarstwie. Wszystkie mieszalniki obsługują tuczarnie. W przyszłości właściciel gospodarstwa planuje również wprowadzić ten system żywienia w sekcji loch.

Maksymalna obsada nowej chlewni wynosi 3 tys. tuczników. Jednak, jeżeli chodzi o nowy mieszalnik paszy, istnieje możliwość wyżywienia przez ten system maksymalnie do 6 tys. świń, więc w planach rozwojowych gospodarstwa można będzie uwzględnić jeszcze jedną tuczarnie.

Budowa obiektu rozpoczęła się jesienią zeszłego roku, a dzisiaj budynek jest już prawie w pełni zasiedlony. Tuczarnia była niezbędna, aby zamknąć cykl produkcji tucznika. – Wcześniej byliśmy zmuszeni by sprzedawać część warchlaków, czasami po kiepskiej cenie. Po prostu nie było ich gdzie tuczyć – mówił Bogdan Dziwiński w trakcie prezentacji nowego obiektu.

Chlewnia powstała na stalowej konstrukcji, zabudowanej płytami warstwowymi (blacha - pianka poliuretanowa – blacha). O wyborze tego rozwiązania zadecydowała szybkość budowy obiektu. Najbardziej czasochłonnym elementem budowy było wylewanie betonowych kanałów gnojowych.

Chlewnia została podzielona na pięć komór, w każdej mieści się 600 tuczników. Pojedynczy kojec w komorze, o wymiarach 9,4 m x 2,1m  może pomieścić do 30 tuczników. W kojcu świnie są żywione z długiego koryta.

Nowością w kojcach jest zamontowanie tzw. przeszkody, czyli rurki ze stali kwasoodpornej, wzdłuż całej długości koryta w odległości 25 cm, od niego. Dzięki temu świnie nie wchodzą do koryta i go nie brudzą, a jednocześnie przeszkoda nie przeszkadza im w podejściu do koryta – nawet na początku tuczu. Ten element wyposażenia został podpatrzony przez pana Bogdana podczas wizyty w fińskim gospodarstwie trzody chlewnej.

W obiekcie zastosowano wentylację sufitową działającą w systemie trójfazowym, pozwalającym zaoszczędzić energię elektryczną. Nad każdym kojcem w chlewni, w suficie są zamontowane kanały wlotowe, którymi powietrze napływa z zewnątrz, przechodzi przez poddasze i trafia do komory. W każdej komorze są trzy kominy wentylacyjne o wydajności 60 tys. m3/h, wyciągające zużyte powietrze.

Obecnie kalkulowany koszt wyżywienia świni przez cały okres tuczu, przy zastosowaniu płynnego żywienia wynosi ok. 135 zł/szt. W paszy są i będą wykorzystywane produkty uboczne przemysłu rolno-spożywczego jak serwatka, chleb, czy wywar gorzelniany.

Otwarcie nowej chlewni, należącej do Bogdana Dziwińskiego odbyło się 16 lipca br.

Zapraszamy do obejrzenia galerii.