PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Potrafią produkować świnie bez antybiotyków

Potrafią produkować świnie bez antybiotyków fot. A. Królak

Czołowi producenci świń potwierdzają, że można uzyskać świetne wyniki bez stosowania antybiotyków, a cała branża dobrze rozumie problem narastającej lekooporności bakterii. Tym bardziej, nieprecyzyjne wypowiedzi i oceny w tym temacie mogą przyczynić się do obniżenia wizerunku polskiej żywności, nie tylko w kraju ale i na świecie.



Wiadomo nie od dziś, że jeżeli zwierzęta chorują na pewne choroby, gdzie zalecaną metodą leczenia jest podanie antybiotyku, to hodowca przy współpracy z weterynarzem ma obowiązek to zrobić, tak by zadbać o zdrowie swoich zwierząt. Zasady stosowania tych leków są określone przepisami prawa i mogą odbywać się wyłącznie z przepisu i pod nadzorem lekarza weterynarii. Niedozwolone jest prewencyjne stosowanie antybiotyków.

Jak wskazuje ostatni raport Najwyższej Izby Kontroli o wykorzystaniu antybiotyków w produkcji zwierzęcej wskazał, że rosnąca ilość wykorzystania antybiotyków może wynikać nie tylko ze względów leczniczych, ale także może mieć inne podłoże - nielegalne, np. stymulować wzrost zwierząt czy też być działaniem prewencyjnym w celu eliminowania ryzyka zachorowań i padnięć. Wykorzystywaniu tych specyfików niezgodnie z prawem ma sprzyjać łatwy do nich dostęp.

Przeczytaj więcej na ten temat>>>>>>>>>>>>>>

>>>>>>>> NIK: Rośnie ilość antybiotyków stosowanych w hodowlach zwierząt

Przypomnijmy, że od 2016 roku wszystkie kraje unijne zostały objęte zakazem stosowania w produkcji promotorów wzrostu. Ponadto po zakończonym okresie leczenia, przed ubojem, wymagany jest odpowiednio długi okres karencji, aby w organizmie zwierzęcia nie było pozostałości środków leczniczych. W rzeźniach w tym kierunku wykonywane są badania ubitych zwierząt i wszystkie tusze zanieczyszczone niedozwolonymi pozostałościami nie dopuszczane są do obrotu. Liczba dni karencji dla każdego środka leczniczego określana jest przez Europejską Agencję Leków (European Medicines Agency, EMA). W Polsce obowiązują nas te same dyrektywy dotyczące bezpieczeństwa żywności co w innych krajach członkowskich.

KZP-PTCh zwraca też uwagę, że czołowi producenci żywca wieprzowego w kraju są świadomi wzrostu lekooporności przy wysokim zużyciu antybiotyków w produkcji zwierzęcej. - Jest wiele przykładów w Polsce, gdzie udało się wprowadzić wiele programów produkcji wieprzowiny użycia bez antybiotyków. Jest to odpowiedź branży na dzisiejsze potrzeby świadomych konsumentów, którzy chcą zdrowo się odżywiać. Na podstawie już kilkuletnich krajowych doświadczeń można stwierdzić, że do pogodzenia jest wysoka wydajność zwierząt z obniżonym zużyciem antybiotyków. Niezbędna jest jednak poprawa dobrostanu zwierząt, wprowadzenie zaawansowanych zasad bioasekuracji obiektów inwentarskich oraz odpowiednie przeszkolenie pracowników.

W kraju programami produkcji wieprzowiny bez antybiotyków objętych jest kilkadziesiąt tysięcy macior, od których udaje się odsadzać średnio od 27-31 prosiąt w roku. - Skuteczność inseminacji waha się w granicach 90-95 proc., a skuteczność wyproszenia od 88-92 proc.. Wzrost odporności na infekcje bakteryjne zarówno u macior jak i prosiąt uzyskuje się stosując preparaty ziołowe, programy szczepień, w tym autoszczepionki. Ponadto wszystkie maciory przed wprowadzeniem na czystą i zdezynfekowaną porodówkę są myte. Program obejmuje wszystkie etapy produkcji. Jest rzeczą zrozumiałą, że dobra pasza jest podstawą utrzymania zdrowotności świń. Błędy żywieniowe przekładają się bowiem na spadek odporności zwierząt i konieczność ich późniejszego leczenia. Poprawność działania systemów produkcji wieprzowiny bez antybiotyków została poddana ocenie niezależnych jednostek certyfikujących, które w ramach monitoringu również przeprowadzają niezapowiedziane audyty na fermach.

KZP-PTCh podkreśla, że ograniczanie zużycia antybiotyków jest zadaniem trudnym, wymagającym więcej pracy i nakładów finansowych. Lepiej z tym problemem mogą radzić sobie większe podmioty, które są zorganizowane w duże grupy produkcyjne. To właśnie one są pionierami w walce z lekoopornością poprzez wprowadzanie na swoich fermach trzody chlewnej programów redukcji stosowania antybiotyków.

- Działania podjęte przez branżę w kierunku zmniejszenia stosowania antybiotyków w produkcji zwierzęcej stoją w sprzeczności z wymową ostatniego raportu NIK dotyczącym tej kwestii. Jesteśmy przekonani, że nieprecyzyjne wypowiedzi na temat bezpieczeństwa żywności mogą prowadzić do obniżenia wizerunku polskiej żywności zarówno na rynku wewnętrznym jak i rynkach eksportowych – ocenia KZP-PTCh.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (12)

  • zaq 2018-03-17 15:32:40
    rolnik i figle, co wy gadacie, jakie sterydy??? oni po prostu wiedzą ile dodać aminokwasów żeby pasza była zbilansowana. Żadnych na pewno sterydów nie dają. Antybiotyk głównie przy odsadzeniu lub wstawieniu warchlaków. Nawet już odchodzą od tylozyny w wadze 60kg. Jak nie wiecie to nie piszcie takich głupot. Sterydy są nie opłacalne, musiały by iść cały czas a to jest ogromny koszt....
  • hodowca 2018-03-17 11:32:46
    ludzie nauczyli się jeść chłam i nic już tego nie zmieni nie interesuje ich jakość tylko cena
  • figle 2018-03-17 10:27:20
    Duze fermy jada na antybiotykach i sterydach najgorsze mieso z durzych ferm
  • rolnik 2018-03-17 10:24:21
    przewarznie daja sterydy 3 miesiace i swinia ma 120 kg i dziwic sie ze ludzie sa otyli po takim miesie
  • Polaczki ze wsi bydło 2018-03-16 19:19:26

    5
    ‹ wróć

    Na początku marca w baraku w gospodarstwie rolnym koło San Giovanni Rotondo znaleziono zwłoki młodego Polaka.

    Karabinierzy wszczęli dochodzenie, w wyniku którego wykluczyli wypadek bądź zgon z przyczyn naturalnych, co początkowo rozważano.

    Po przesłuchaniu osób pracujących w gospodarstwie aresztowano pod zarzutem zabójstwa dwóch Polaków. Byli oni już wcześniej karani - poinformowali karabinierzy, przedstawiając na konferencji prasowej w Foggii ustalenia śledztwa.

    Podkreślili, że na farmie, do której doszło do zbrodni, zatrudnieni są wyłącznie polscy robotnicy. Jako motyw zbrodni dwaj oskarżeni podali bunt przeciwko despotycznemu zachowaniu rodaka, z którym pracowali. Według ich relacji podporządkował on sobie wszystkich tam zatrudnionych.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.234.228.78
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!