PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Poznać streptokokozę

Poznać streptokokozę

Autor: lek. wet. Kinga Bachar

Dodano: 02-07-2012 15:44

Tagi:

Pomimo coraz większej świadomości i troski hodowców, streptokokoza pojawia się na fermach bardzo często.



Oprócz najbardziej znanej i kojarzonej jednoznacznie ze streptokokozą formy stawowej coraz częściej streptokoki odpowiadają za zapalenie płuc czy zapalenie opon mózgowych. Za występowanie streptokokozy u świń odpowiedzialne są paciorkowce, a w szczególności gatunek Streptococcus suis. Znamy kilkadziesiąt serotypów tego drobnoustroju, jednak najczęściej badania terenowe  wskazują nam typ 2. Bakteria ta jest dla nas trudnym przeciwnikiem, ze względu na duże zdolności do przeżywania poza organizmem świń.  Na przykład w kale, w temperaturze 0 oC przeżywa nawet 3 miesiące, w temperaturze pokojowej ponad tydzień. Na szczęście dla nas, praktyków, jest to bakteria wrażliwa na działanie środków dezynfekujących.

NAJCZĘSTSZA DROGA WNIKANIA

Bramą wejścia S.Suis do organizmu jest uszkodzony nabłonek. Przeprowadzane więc w nieprawidłowy sposób obcinanie kiełków czy kastracja umożliwia zakażenie. U świni zdrowej bakteria może przebywać w organizmie wiele miesięcy nie dając jakichkolwiek objawów chorobowych i nie czyniąc w organizmie żadnych szkód. Jest to drobnoustrój warunkowo chorobotwórczy, a więc niejako czyhający na pogorszenie odporności organizmu, aby móc w pełni zaatakować. Dodatkowo Streptococcus suis izolowana jest od coraz większej liczby gatunków zwierząt, co utrudnia nam jej likwidację. Groźna jest również dla ludzi. Objawy chorobowe mogą być różnorakie, zależne od tego, jaki narząd został dotknięty procesem chorobowym, a dotyczą wszystkich grup technologicznych na fermie.

STREPTOKOKOZA LOCH

Wybuch choroby u loch powoduje kłopoty z rozrodem. Dochodzi do ronień, obserwujemy wypływ z dróg rodnych. Lochy gorączkują i są osłabione. Streptokokoza w tej grupie technologicznej  może przyczyniać się do powtórek krycia oraz rodzenia się martwych prosiąt. Zwiększa się również odsetek loch zapadających na MMA. Zakażenie loch właśnie może być przyczyną nagłych padnięć prosiąt w pierwszej dobie ich życia.

STREPTOKOKOZA PROSIĄT

Najczęstszymi objawami w tej grupie wiekowej są objawy nerwowe, takie jak porażenia, konwulsje, zaburzenia w koordynacji ruchowej. Objawy dotyczą nawet do 40 proc. zwierząt, ze stosunkowo dużą śmiertelnością u tych objętych objawami chorobowymi. Pozostałe z miotu, mimo, że zakażone nie wykazują jakichkolwiek objawów chorobowych. W tym samym czasie, gdy choroba wybucha u prosiąt, brak jest objawów u lochy. Po kilku dniach prosięta przewracają się na bok i wykonują kończynami ruchy wiosłowe. Mogą również błądzić po kojcu. Niejednokrotnie obserwujemy zaczerwienie spojówek, wytrzeszcz oczu czy oczopląs. Zmiany te związane są z zapaleniem opon mózgowych. Mamy do czynienia z wysoką temperaturą, nawet powyżej 42 stopni.
Sekcyjnie widzimy więc przekrwienie mózgu oraz włóknik na oponach mózgowych. Pamiętajmy również, iż może dochodzić do padnięć prosiąt bez jakichkolwiek objawów chorobowych. Jeżeli doszło do zakażenia stawów widzimy obrzęki i kulawizny.

STREPTOKOKOZA WARCHLAKÓW I TUCZNIKÓW

Te grupy technologiczne najczęściej dotyka forma płucna. Mamy do czynienia z włóknikowym zapaleniem płuc i opłucnej, a co za tym idzie z trudnościami z oddychaniem.  W wyniku zapalenia wsierdzia tuczniki padają z objawami sinicy. W klatce piersiowej i jamie osierdziowej stwierdzamy płyn wysiękowy oraz złogi włóknika. Zmiany w płucach są jednak mało charakterystyczne, a więc należy wykonać badania bakteriologiczne.

PROWADZIĆ PROFILAKTYKĘ
Jak już wspomnieliśmy, bramą wejścia Streptococcus suis jest przerwana ciągłość nabłonka i błony śluzowej. Dla nas jest to ważna informacja, ponieważ prawidłowe przeprowadzanie wszelkich zabiegów krwawych będzie minimalizowało ryzyko zakażenia. Co to znaczy prawidłowe? Przede wszystkim musimy stosować zasady aseptyki. Narzędzia powinny być wysterylizowane, a pomieszczenia w którym przebywają zwierzęta po zabiegu poddane procesowi dezynfekcji. Zwierzętom poddanym zabiegom należy podać antybiotyk.
Jako profilaktykę swoistą używamy dostępne na rynku szczepionki. Ze względu jednak na dużą ilość serotypów S.Suis, przed zastosowaniem szczepionek komercyjnych należy wykonać badania laboratoryjne. Mają one na celu określenie serotypów występujących na naszej fermie i ich zgodność z serotypem szczepionkowym. Badania terenowe wykazują, iż coraz częściej proces chorobowy jest wikłany przez serotypy niewystępujące w szczepionkach. W takiej sytuacji powinniśmy skorzystać z możliwości produkcji autoszczepionek. Są one pewniejsze, gdyż do ich produkcji izolowane są szczepy występujące w konkretnym gospodarstwie.  

Zazwyczaj polecam producentom autoszczepionki, jeśli badania laboratoryjne wskazują brak zgodności szczepu wyhodowanego z naszej fermy  ze szczepem w szczepionkach komercyjnych, bądź jeśli mamy zakażenia mieszane i mamy w gospodarstwie więcej szczepów. Z drugiej strony jeżeli szczep fermowy jest taki sam jak szczepionkowy, efekty szczepień szczepionką komercyjną winny
być zadowalające.

Po podjęciu decyzji o przeprowadzeniu szczepień oraz wybraniu rodzaju szczepionki (komercyjna czy autoszczepionka), należy zastanowić się nad właściwym terminem szczepień. To z kolei uzależniamy od tego, w jakiej grupie technologicznej pojawia nam się problem streptokokozy. Jeśli chorują zwierzęta odsadzone szczepimy standardowym schematem, dwukrotnie w odstępie dwóch tygodni, jeśli chorują prosięta celowe jest przeprowadzanie szczepień u loch. Każdorazowo termin szczepień powinniśmy uzgodnić z prowadzącym fermę lekarzem weterynarii.

PRAWIE W KAŻDEJ FERMIE

Bakterie Streptococcus suis występują w przeważającej ilości naszych ferm. Jednak proces chorobowy wywołany tymi drobnoustrojami obejmuje niewielki ich odsetek. Wybuch streptokokozy spowodowany jest zachwianiem równowagi w środowisku, w którym przebywają zwierzęta. Tak jak już wspomnieliśmy, nieprawidłowo przeprowadzane zabiegi krwawe, ale również okaleczenia i otarcia na nierównych, szorstkich powierzchniach zwiększają ryzyko zainfekowania. Środowisko zanieczyszczone, niedezynfekowane zawsze będzie sprzyjało rozwojowi choroby.
Należy również pamiętać, iż czynnikiem zwiększającym prawdopodobieństwo wystąpienia streptokokozy są immunosupresyjnie działające wirusy i bakterie. Wykazano między innymi, że na fermach, w których mamy do czynienia z wirusem PRRS, streptokokoza występuję zdecydowanie częściej.

Kiedy bakterie Streptococcus Suis wnikną już do organizmu proces chorobowy może rozpocząć się w wyniku spadku odporności. Z sytuacją taka będziemy mieli do czynienia na przykład w sytuacjach stresowych. A więc: mieszanie grup świń, tworzenie nowych grup technologicznych, czy przepędzanie zwierząt zawsze są czynnikami stresowymi. Zmiany w środowisku bytowania, takie jak: zbyt duże stężenie szkodliwych gazów (amoniak, siarkowodór) w wyniku nieprawidłowej wentylacji, przeciągi, zbyt wysoka lub niska temperatura, zbytnie zagęszczenie zwierząt w kojcach. Dodatkowo do spadku odporności mogą przyczyniać się źle zbilansowane dawki pokarmowe, niedobory witamin czy złej jakości woda pitna. Wszystkie te czynniki powodują sytuacje stresowe, a co za tym idzie spadek odporności. O wybuch choroby, nie tylko zresztą streptokokozy, wcale nie jest wtedy trudno. Powracamy w związku z powyższym do stałego tematu profilaktyki i zapewnienia odpowiednich i stałych warunków środowiskowych. W praktyce oznacza to prawidłowe zarządzanie stadem.

     Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 52.91.90.122
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!