PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Praca w chlewni a zdrowie człowieka

Praca w chlewni a zdrowie człowieka Produkcja zwierzęca, głównie ze względu na dużą ilość produkowanych gazów może stanowić szkodliwy bodziec dla osób pracujących w chlewniach. fot. id

Intensywna produkcja świń, ze względu na specyfikę dużego zagęszczenia zwierząt powoduje zwiększoną produkcję szkodliwych gazów oraz innych, niebezpiecznych dla organizmu człowieka czynników.



Produkcja zwierzęca, głównie ze względu na dużą ilość produkowanych gazów może stanowić szkodliwy bodziec dla osób pracujących w chlewniach. Głównymi czynnikami określającymi warunki pracy w budynkach inwentarskich są koncentracja i rodzaj produkcji, system chowu, organizacja procesu produkcyjnego, ilość oraz jakość odchodów zwierzęcych oraz mikroklimat pomieszczeń.

Najbardziej istotnym spośród ponad 200 różnych substancji produkowanych w procesie produkcji zwierzęcej jest amoniak, który jest produktem rozkładu aminokwasów, amidów mocznika i kwasu moczowego. Szacuje się, że z ferm hodowlanych pochodzi ok. 42 proc. światowej produkcji tego gazu. Głównym bodźcem wpływającym na produkcję amoniaku jest zawartość białka w paszy, temperatura oraz zaleganie odchodów. Dlatego właśnie w systemach ściołowych stężenie tego gazu jest wyższe aniżeli rusztowych. Amoniak może być niebezpieczny szczególnie ze względu na swoje właściwości drażniące - głównie w obrębie śluzówki nosa, oczu oraz dróg oddechowych.

Kolejnym niebezpiecznym gazem będącym elementem produkcji zwierzęcej jest siarkowodór. Powstaje on w wyniku rozkładu przez bakterie białek zawierających aminokwasy siarkowe w odchodach. Siarkowodór jest ciężkim gazem, dlatego gromadzi się w szczególności na dnie kanałów spływowych i jest szczególnie niebezpieczny w pracach związanych z czyszczeniem systemów odprowadzających nieczystości.

Produkując trzodę chlewną można spotkać się także z takimi gazami jak metan, dwutlenek węgla oraz tlenki azotu. Dodatkowo w chlewniach powstają drobnoustroje, pył organiczny i endotoksyny bakteryjne. Najczęstszymi skutkami pracy w środowisku związanym z pyłami organicznymi są: alergiczne zapalenie pęcherzyków płucnych, astma oskrzelowa i alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa. Dodatkowo niebezpieczeństwo w środowisku żywego inwentarza mogą stanowić drobnoustroje, które charakteryzują się właściwościami alergizującymi oraz toksycznymi. Z kolei, endodoksyny bakteryjne zawarte w atmosferze w chlewni mogą powodować zaburzenia działania płuc, skurcze oskrzeli oraz układu immunologicznego, spadek wydolności płuc oraz bóle mięśniowe czy gorączkę.

W powietrzu znajdującym się w chlewni spotkać można także glukany, które - choć nie do końca wiadomo w jakim stopniu oddziałują bezpośrednio na człowieka - mogą wspomagać pracę szkodliwych endotoksyn.

W związku z powyższym bardzo istotne jest, aby zadbać o odpowiednią wymianę powietrza w chlewni w celu zabezpieczenia zdrowia nie tylko zwierząt, ale także osób pracujących w chlewni.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (10)

  • roman2 2016-05-31 14:45:50
    533479441 oni maja rozwiazanie na odory
  • Szambo the Bambo 2016-01-31 21:33:14
    Eeee Jurek post rolnika to chyba ironia była, więc spokój. A przy szambie to mało osób zgineło?
  • Jurek 2016-01-31 11:59:45
    Do rolnik chyba w szambie byłeś. Po co takie bzdury wypisujesz, chyba w życiu w chlewni nie byłeś.
  • Hod 2016-01-31 09:55:55
    Ja mam już tylko 2 maciorki, a kilka lat temu było 15. Jedną maciorki sprzedam, a drugą dam jeszcze do knurka. Co pusto nie będę miał w chlewiku.
  • rolnik6666 2016-01-30 20:36:42
    dlatego Polscy rolnicy są ekologiczni zrezygnują całkowicie z chowu świń i bydła u mnie w wiosce jest 1 krowa i 3 swinie
  • hodowca 2016-01-30 20:09:34
    Za przyjemny zapach to nie jest , ale za to bardzo dobrze się zarabia . Żywiec już u nas kosztuje 3,7 netto !!!
  • grzesiekk 2016-01-30 19:32:26
    @rolnik, tak tak ale jak ktos wchodzi pierwszy raz. A tak to nie dramatyzujmy
  • Danielo 2016-01-30 16:44:51
    kiedys karmiłem wieprze parowanymi ziemniakami i polewajką z grochu, pszenżyta, śr, rzepakowej i sojowej. Waliły jak na poligonie. więc nie dziwi że w ubiegłym roku gazy od krasul wyrwały bauerowi w niemczech dach od obory. Jednym słowem smierdzacy interes.
  • rolnik 2016-01-30 15:44:13
    Kiedyś zatrułem się siarkowodorem, dostałem drgawek, myślałem, że odjadę :) Nigdy nie powinno się wchodzić do pomieszczeń z trzodą bez asekuracji innej osoby :)
  • Hodowca 2016-01-30 08:17:06
    Zgadzam się z autorem.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.86.28
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!