PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Prezes Simplum: Polska branża mięsna wymaga modernizacji

Prezes Simplum: Polska branża mięsna wymaga modernizacji Tomasz Szymański, prezes zarządu firmy Simplum

Branża mięsna w Polsce potrzebuje modernizacji, która wpłynie na transparentność produktu oferowanego konsumentowi, pozwoli ograniczyć koszty produkcji, a także lepiej zintegruje rynek. Taka tendencja jest zauważana w innych krajach UE, a Polska niedługo będzie musiała za tym nadążyć – mówił Tomasz Szymański prezes firmy Simplum



Konieczność modernizacji branży na poziomie zakładów mięsnych i gospodarstw trzody chlewnej jest coraz bardziej zauważana ze względu na dwa czynniki. Pierwszy to wymagania konsumentów, którzy oczekują lepszej identyfikowalności produktu, a drugi to konieczność uodpornienia się na spore wahania cen na rynku wieprzowiny.

Oprócz tego sporym problemem branży, który nie sprzyja wspieraniu cen trzody chlewnej jest spore rozdrobnienie zarówno na poziomie gospodarstw jak i zakładów mięsnych oraz brak wypracowanych powiązań handlowych pomiędzy odbiorcą, a dostawcą.

– W innych krajach Unii dostrzegamy, że łańcuch obrotu wieprzowiną znacznie się skraca. W Wielkiej Brytanii sieć sklepów Tesco bezpośrednio zaczęła kontraktować żywiec u producentów, a ubojnia wykonuje jedynie usługę. Jest to skrócona komunikacja pomiędzy handlem, a rolnikiem. Przy okazji potrzeby konsumentów zostają zaspokojone, bo produkt jest transparentny i identyfikowalny – tłumaczył Tomasz Szymański, podczas spotkania zorganizowanego 9 marca br.  w Warszawie przez firmę Simplum, na temat pogarszającej się sytuacji producentów trzody chlewnej.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • obserwator 2016-03-15 19:54:18
    mam 300 sztuk tucznika ,,niech do mnie przyjedzie Tesco lub inny hipermarket ,,,facet ty się lecz na głowę ,przestańcie stawiać na ilość ,a zacznijcie na jakość,,, i to nie tucznika ,ale wyrobów które wyprodukujecie bo tam jest pies pogrzebany ,,prawdziwy smak i zapach mięsa i wędlin to wiedzą tylko ludzie na wsi ,,,,jak będziecie stawiać tylko na ilość to będzie tak jak z samochodami ,już soją po rowach bo jest ich za dużo ,,a świnie będą biegać po lasach ....
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.196.42.146
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!