PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Prezes zarządu POLSUS: Obecna sytuacja producentów świń, to efekt wieloletnich zaniedbań

Prezes zarządu POLSUS: Obecna sytuacja producentów świń, to efekt wieloletnich zaniedbań Ryszard Mołdrzyk, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS (fot. id)

Zaniedbania władzy, ASF i nietrafiona promocja, to zdaniem Ryszarda Mołdrzyka, prezesa zarządu POLSUS-u największe bolączki sektora produkcji świń w naszym kraju.



Podczas pierwszego Wielkopolskiego Forum Trzodowego, które odbyło się 8 lutego w Poznaniu, swoje uwagi co do funkcjonowania sektora produkcji trzody chlewnej wyraził Ryszard Mołdrzyk, prezes zarządu Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS. Jego zdaniem wiele problemów wynika z wieloletnich zaniedbań poprzednich rządów, szczególnie ministerstwa rolnictwa, które nie zrobiło nic, by ratować sektor trzody. Szczególne zastrzeżenia, Ryszard Mołdrzyk miał do działań władzy dotyczących problemów ASF. W jego opini, poprzedni minister rolnictwa i rozwoju wsi, nie zrobił nic by rozwiązać problem dzików.

Prezes zarządu POLSUS-u, wyraził również zastrzeżenia co do takich zagadnień jak działanie Funduszu Promocji Mięsa, prywatne przechowalnictwo i tucz kontraktowy. Jego zdaniem tucz nakładczy nie jest dochodowy, kalkulacje wskazują wprawdzie na dodatni wynik przedsięwzięcia, ale nie uwzględniają takich kosztów jak chociażby amortyzacja budynków i wyposażenia. Podsumowując wszystkie koszty, producent wychodzi na zero, lub jest na produkcji stratny. Zdaniem Mołdrzyka, prywatne przechowalnictwo rozwiązuje problem nadmiernej podaży mięsa tylko chwilowo, a Fundusz Promocji Mięsa, zamiast szukać zbytu na odległych, egzotycznych rynkach powinien skupić się na propagowaniu spożycia wieprzowiny w kraju. Warto również zwrócić uwagę, czy przestrzegany jest obowiązek oznaczania kraju pochodzenia mięsa na etykietach.

Jako duży problem, Ryszard Mołdrzyk wymienił także dużą dysproporcję pomiędzy zakładami przetwórczymi a gospodarstwami. Rolnicy nie mają w zakładach mięsnych partnerów, trudno więc producentom trzody negocjować ceny.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • OBSERWATOR 2016-02-14 16:13:43
    Bali się o stołki i osobiście frajera , a być może to byli kolesie? Teraz nie jest już ministrem to aby zachować twarz mówia o tym o czym milczeli tak długo .Polsus to jedna wielka ściema !!!!
  • grzesiekk 2016-02-12 22:56:25
    dokladnie, trzeba powiedziec jasno i uczciwie, że bardzo dużą jeśli nie największą winą zaistniałej sytuacji ponosi POLSUS, z prezesem na czele, ktory tyle lat był a teraz jak odchodzi to się obudził!
  • Leon 2016-02-12 15:58:56
    To co Pan Prezes robił w ostatnim 10-cio leciu??? Spał jak poseł Jurgiel ????
  • knur 2016-02-12 13:46:51
    towarzystwo wzajemnej adoracji...
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.162.165.158
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!