PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Prezes ZM Silesia: Konsolidacja branży mięsnej zacznie się najprędzej za 2-3 lata

Autor: farmer.pl/portalspozywczy.pl

Dodano: 06-10-2011 14:41

Tagi:

Procesy konsolidacji kapitałowej w sektorze mięsnym przebiegają bardzo powoli. Co prawda, przy obecnym rozdrobnieniu rynku jest w Polsce co konsolidować. Natomiast, niespecjalnie są chętni do uczestniczenia w tym procesie - powiedział Krzysztof Woźnica, prezes ZM Silesia na IV Forum Rynku Spożywczego.



- Generalnie, większość dużych firm mięsnych, do których zalicza się także nasz zakład, ma swoje własne wolne moce produkcyjne, które stara się na wszelkie możliwe sposoby wykorzystać. Środki finansowe w pierwszej kolejności przeznacza się na rozwój organiczny - stwierdził Krzysztof Woźnica.

- Jeśli chodzi o instytucje finansowe, to większość z nich nie jest zainteresowana inwestycjami w polską branżą mięsną. Jednak z drugiej strony: jak zainteresować inwestora finansowego wejściem w branżę, której średnia rentowność netto, według danych GUS wynosi 1,5 proc.? Musi minąć jeszcze wiele czasu, aby rynek mięsa zdołał się unormować poprzez konsolidacje, przede wszystkim na zasadzie współpracy poszczególnych zakładów mięsnych. Kiedy rentowność branży wzrośnie, będzie można mówić o realnych szansach na fuzje kapitałowe - dodał.


Zwrócił uwagę, że w tej chwili obserwujemy raczej proces eliminacji zakładów, które nie radzą sobie z trudną sytuacją na rynku mięsa. - W serwisie portalspozywczy.pl możemy często przeczytać informacje na temat zakończenia działalności przez kolejne podmioty. Na razie rynek klaruje się tą drogą. Na duże fuzje, bądź przejęcia musimy jeszcze poczekać - prognozował szef ZM Silesia.

- To samo tyczy się sytuacji na rynkach finansowych. Podobnie jak np. firma Tarczyński dążymy do upublicznienia naszych akcji na giełdzie. Jednak jest to trudne przy obecnym stanie rynków kapitałowych, kiedy każdy zastanawia się kiedy przyjdzie odbicie na giełdzie, kiedy będzie dobry moment, żeby z powrotem wrócić do tematu IPO? Myślę, że miną minimum dwa-trzy lata, zanim będzie można na poważnie zacząć mówić o jakiejkolwiek konsolidacji kapitałowej w branży mięsnej - zapowiedział.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.166.141.12
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!