PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Prezes ZM Silesia: Wieprzowina przeżyła totalne załamanie

Prezes ZM Silesia: Wieprzowina przeżyła totalne załamanie Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Silesia, fot. PTWP
www.portalspozywczy.pl

Autor: RW, portalspozywczy.pl

Dodano: 25-05-2016 15:10

Tagi:

- Wieprzowina przeżyła w ostatnim dziesięcioleciu totalne załamanie. Z gracza ekstraklasy europejskiej staliśmy się graczem co najwyżej drugiej ligi. W tym samym czasie polski drób z niższej ligi awansował do ekstraklasy i dzisiaj jest naprawdę bardzo silny - mówił podczas debaty "Współpraca w branży spożywczej" na VIII Europejskim Kongresie Gospodarczym Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Silesia.



Zdaniem Krzysztofa Woźnicy o okresie, gdy producenci drobiu inwestowali, otwierali nowoczesne kurniki oraz zakłady ubojowe, produkcja tuczników stała w miejscu - dalej dominowały małe niewielkie hodowle i wykorzystywano nieodpowiednie pasze. 

Prezes Zakładów Mięsnych Silesia tłumaczył, że duzi polscy przetwórcy mięsa wieprzowego są tak naprawdę zmuszeni do importowania surowca z zagranicy, ponieważ polski rynek ubogi jest w wystandaryzowane mięso najwyższej jakości.

- Szczególnie w dwóch ostatnich latach zarzuca się nam, największym przetwórcą w kraju, że importujemy wieprzowinę z zagranicy, kiedy polska wieprzowina jest taka tania. Owszem, jest ona tania jednak nie jest to produkt o wystandaryzowanej jakości, jakiego my do przetwórstwa potrzebujemy. (...) Bardzo chętnie jako przetwórcy kierowalibyśmy się patriotyzmem, natomiast surowca w takich ilościach na polskim rynku po prostu nie ma. Półtusz klasy S na polskim rynku możemy kupić w ciągu tygodnia 5 samochodów. Potrzebujemy ich 40. To jest potężny problem  - podkreślał Woźnica.

Analizując sytuację na rynku wieprzowiny z perspektywy biznesowej  Krzysztof Woźnica ocenił, że nie należy się spodziewać szybkiego odbicia cen wieprzowiny.

- Naprawdę przespaliśmy parę ostatnich lat. Teraz sytuacja związana z ASF dobiła wszystkich, bo przetwórcom też się oberwało - podkreślił.

Jak wyjaśnił niskie ceny na rynku trzody chlewnej uderzają nie tylko w samych producentów, ale także przetwórców, którzy notują spadek konsumpcji określonych produktów z powodu wzrostu zainteresowania mięsem kulinarnym.

- Dobrym przykładem są okresy świąteczne, kiedy sprzedaż wędzonek tak naprawdę umarła. Na początku grudnia ludzie całymi wózkami wywożą z marketów mięso i sami przygotowują wędzonki, pieką lub gotują mięso - zauważył Krzysztof Woźnica podczas Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach.

Zobacz więcej na portalspozywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (8)

  • OBSERWATOR 2016-05-28 09:44:19
    Nakręca koszty ZM Silesia kupując droższe ale nie lepsze mięso w Niemczech i Dani , dawno powinien przestać opowiadać takie bzdury na temat Polskich pólusz wieprzowych.Leje wodę aż mokro , bo siedzi w kieszeni zachodnich banków i musi kupować droższe zachodnie półtuszem .A patriotyzmu w jego gatce i mysleniu tyle , ile wody w mące !!!!!!
  • ja 2016-05-27 16:35:13
    Wolę kupić surowe mięso, przyprawić je ziołami i upiec niż kupować gotowe, smarowane płynem wędzarniczym,nastrzykiwane solanką i mlekiem sojowym. Azotanów jeść nie muszę, szara barwa pieczeni czy wędzonki mi nie przeszkadza.
  • Klemens 2016-05-26 21:53:01
    ..bzdury gada. Nas hodowców została już tylko garstka, zostali najwytrwalsi, umiejący liczyć złotówki-także paszę. Ostała się naprawdę elita. Mamy jakość i ilość. Młody ,pewnie rzutki prezes oczekuje od nas tego. Tylko niech nam zapłaci tak jak płaci w Niemczech farmerowi. Z kosztem transportu daje tam 120 zł za świnię więcej. Tak więc to nie jest dobre zarządzanie zakładem- to jest złe zarządzanie.
  • ja 2016-05-26 21:32:07
    Zakłady mięsne nie są bez winy, ale warto też popatrzeć na siebie. A tutaj też nie jest najlepiej. Surowca mamy sporo, ale co z tego, kiedy ciężko zapewnić zakładom duże, wyrównane partie towaru. Trzeba w końcu zrozumieć, że przetwórca woli kupić towar ciut gorszy/droższy, ale wyrównany - nie bawić się w standaryzowanie na linii produkcyjnej, bo to problematyczne i kosztowne. Niestety polska hodowla na razie nie jest w stanie tego zapewnić.

    Co do narzekania, że ludzie sami robią wędzonki - jakby jakość produktu w sklepie była odpowiednia i w realnej cenie, to nikt w domu by nie robił, więc tutaj wina w 100% po stronie przetwórców, a może raczej sieci handlowych i pędu do produkcji taniej i żałosnej jakościowo.
  • imen 2016-05-26 13:00:37
    Czas na restrukturyzację zakładów mięsnych na importowanym daleko nie zajadą będzie plajta , panowie prezesi zakładów mleczarskich jak dobijecie producentów mleka to też czeka was taki los, sprowadzanie surowca a potem plajta . Dziś rolnik nie taki głupi za darmo nie będzie produkował.
  • farm685dt 2016-05-26 10:15:18
    czy polska czy zagraniczna jakość to jest to samo, tylozyna, kreatyna i do przodu :)
  • gienek 2016-05-25 21:14:32
    Kajman, dobrze powiedziane. Nawet bardzo dobrze.
  • Kajman 2016-05-25 21:06:19
    Gościu nie pieprz głupot że polska wieprzowina jest gorszej jakości, jest dużo lepszej jakości niż ten zagraniczny shit! He sprzedaż wedzonek umarła bo chcieliście z zagranicznego gówna zrobić polską wedzonkę a tak sie nie da, ciraz wiecej osób patrzy na skład a wy pchacie jakies e155 e158 i wsztstko inne oprócz mięsa!
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.244.248
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!