PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Producenci świń nie zwracają uwagi na ekonomikę produkcji

Według prof. Zygmunta Pejsaka ciągłe niedocenianie przez rolników zasad bioasekuracji, immunoprofilaktyki i brak prowadzenia rachunku ekonomicznego powoduje, że koszty produkcji świń w Polsce są wyższe niż w pozostałych krajach. W efekcie, wśród krajowych producentów tylko 1 proc. gospodarstw trzody chlewnej jest w stanie konkurować z zachodnioeuropejską produkcją świń.



Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (16)

  • Baanzi 2013-03-10 14:00:41
    Jak słucham tych wszystkich profesorów to mam takie wnioski, że głównym powodem słabej opłacalności produkcji trzody chlewnej w Polsce jest zbyt małe użycie różnego rodzaju chemii i zbyt dobre karmienie zwierząt. Czyli paradoksalnie po prostu za dobre jest z nich mięso:p
  • xxx 2013-03-10 13:23:49
    panie pejsak jesteś pan zwykłym regularnym (...), a to co mówisz to są herezje i kalumnie
  • jasiu 2013-03-09 20:12:46
    Powiedz mi poplak ile świń wyhodowałeś ,bo ja przez 25 lat wyhodowałem ich mnóstwo i wielu profesorków i różnych mądrali mógłbym nauczyć jak dobrze i tanio hodować świnie. Problem jednak polega na tym ile posiadasz kapitału a nie szukaniu księgowych oszczędności ,bo oszczędzanie według tabelki przynosi zysk. A to ze jeszcze nie zbankrutowałem i nadal hoduję to znaczy,że potrafię to robić bo okoliczne fermy słuchające' uczonych ''doradców opłacanych przez różne firmy szybko powstały i szybko znikły. Ich sukcesy opisywały czasopisma i pokazywała telewizja ,a skończyło się na długach.

  • jj 2013-03-09 09:54:13
    video link nie dziala...
  • kokon 2013-03-09 09:49:23
    poplak hodowla to nie tylko pasza chociaż już ona czyni tucznika nieopłacalnym. Może wiesz że liczące się zakłady mięsne są w rękach zachodu i dla nich pracują lobbyści, różnej maści profesorowie, doktorzy i politycy o zwykłych kontrolerach nie wspominając. Jak pokazuje praktyka do wytworzenia wędlin wcale już nie jest potrzebne mięso, więc cena ''wieprzka'' wzrosnąć nie musi.
  • darek 2013-03-09 08:41:41
    Ile chce to je ja jej nie wydzielam
  • poplak 2013-03-09 08:38:02
    jasiu a wiesz ile twoja swinia dziennie zjada paszy?ile jadly w poprzednim rzucie a ile teraz?
  • jasiu 2013-03-08 19:13:44
    Tylko 1 % zachodnich świń jest w stanie konkurować z polską świnią pod względem jakości .A to,że wielu Polskich hodowców nadal produkuje świnie świadczy o tym ,że jesteśmy konkurencyjni.Bo nas nikt nie wspiera tak jak hodowców na zachodzie .Odcięto nas od kredytów preferencyjnych funduszy z PROW mamy niższe dopłaty a na dodatek profesorki opowiadają bzdury, Gdyby Niemcom zabrali dopłaty to dawno by zbankrutowali ,a my jeszcze żyjemy.
    Oni o tym wiedzą i dlatego rozpętali nagonkę z fałszywym mięsem
  • kokon 2013-03-08 15:51:17
    W pełni zgadzam się z profesorem, tylko że nawet ten 1 procent musi mieć właściciela zachodnioeuropejskiego, wtedy jest to realne.
  • ela 2013-03-08 15:39:14
    to powiedzcie co się opłaca bo wszyscy mówili że energia odnawialna a tu producentów zrobili w konia nie biorą od nich Polskiego brykietu i finał
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.183.183
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!