PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Producentom świń potrzeba lepszych warunków do rozwoju działalności

Autor: portalspozywczy.pl, Łukasz Rawa /farmer.pl

Dodano: 14-10-2011 10:28

Tagi:

Dla rozwoju wielkotowarowej produkcji trzody chlewnej nie są potrzebne pieniądze, ale wykreowanie odpowiednich warunków, czyli np.: uproszczenie przepisów w zakresie budowy ferm - ocenia Józef Konarczak, prezes ZM Konarczak, oraz wiceprzewodniczący Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP – informuje serwis portalspozywczy.pl.



Szef zakładów mięsnych z Pogorzeli podkreśla, że polscy rolnicy dobrze znają swój fach, podobnie jak przetwórcy są ekspertami w swojej dziedzinie.

- Uważam jednak, że aby produkcja świń rosła, potrzebne są lepsze niż obecnie warunki, przez co rozumiem różnego rodzaju ułatwienia w zakresie budowy ferm, oraz wprowadzenie takich przepisów, które będą pozwalały na produkcję mniejszym kosztem - tłumaczy Józef Konarczak.

- W zakresie warunków higienicznych, jakie muszą spełniać fermy, hodowcom na całym świecie stawia znacznie mniejsze wymagania, niż rolnikom w krajach UE. Na rynku światowym nikt nie oczekuje, aż tak wyśrubowanych norm. A my jesteśmy częścią tego rynku - dodał.

Zwrócił uwagę, że Unia Europejska „na pewnych polach zawsze chce być z przodu".

- Wszystkie tematy związane z higieną i produkcją, przekładają się bezpośrednio na wysokie koszty produkcji. Na rynkach zewnętrznych nie jesteśmy przez to konkurencyjni. Polska wieprzowina jest po prostu za droga. Tak samo jak wieprzowina z innych krajów Europy - akcentuje Konarczak.

- Nie ma zatem sensu dopłacać do produkcji wielkotowarowej. Rozsądniej jest ulepszać prawo, a pieniądze przeznaczyć na promocję - podsumowuje.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.158.195
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!