PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Produkcja trzody chlewnej na Podlasiu - nadal się trzyma, mimo ASF

Podczas konferencji dla producentów świń, zorganizowanej w Brańsku 5 lutego br. dyskutowano o przyszłości produkcji trzody chlewnej, jej zagrożeniach i szansach na poprawę opłacalności, w tak trudnym dla tej branży regionie, jakim jest Podlasie. Na spotkanie przybyło ponad stu rolników.



Już po raz dziewiąty producenci i hodowcy trzody chlewnej z woj. podlaskiego spotkali się w Brańsku. Inicjatorem i głównym organizatorem spotkania był lekarz weterynarii pracujący na tym terenie – Mirosław Spaliński.

W trakcie spotkania uczestnicy wysłuchali ciekawych wykładów, a także przeprowadzili dyskusję o tym jak funkcjonować w obszarze zagrożenia jakim jest wirus afrykańskiego pomoru świń - ciągle aktywny w populacji dzików.

Zagadnienia dotyczące zwalczania ASF i bioasekuracji gospodarstw omówił Dariusz Filianowicz Powiatowy Lekarz Weterynarii w Białymstoku. Podkreślił jak duże znaczenie ma świadomość i wiedza rolników w zabezpieczaniu swoich zwierząt przed tą chorobą. Doktor wspomniał również o możliwości rozszerzenia przez Komisję Europejską strefy z ograniczeniami, czyli tzw. strefy czerwonej o kolejne gminy, czyli pozostałą część gminy Zabłudów w pow. białostockim oraz o gminy Hajnówka i Czyże w pow. hajnowskim. Przy tym zagadnieniu wielu rolników w rozmowach kuluarowych zwracało uwagę na brak planu ze strony ministerstwa rolnictwa w przypadku rozszerzenia stref i wsparcia dla funkcjonowania gospodarstw z tamtego terenu. Główny problem to zagwarantowanie odbioru tuczników przez zakłady mięsne, w przypadku zmiany granicy strefy z ograniczeniami.

Duże zainteresowanie słuchaczy wzbudziły również zdjęcia prezentowane prze lek. wet. Dariusza Filianowicza, dokładnie przedstawiające objawy kilniczene ASF u świń, które były diagnozowane w pierwszych ogniskach na terenie Podlasia.

Z kolei, do aktualnej sytuacji na rynku trzody chlewnej odniósł się w trakcie wykładu Aleksander Dargiewicz z Krajowego Związku Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej. Zwrócił uwagę na pogłębiający się import prosiąt, który na koniec 2015 r. wyniósł aż 5,9 mln szt., a według duńskich prognoz na nasz rynek do 2024 r. będzie wjeżdżać na tucz ok. 12 mln prosiąt rocznie – tłumaczył.

Jednym z rozwiązań, aby przeciwstawić się nadmiernemu importowi świń do Polski jest zwiększenie skali produkcji krajowych gospodarstw oraz ich specjalizacja w produkcji prosiąt lub tuczników. Kolejnym elementem, który może w pewnym stopniu poprawić stabilność produkcji jest umowa kontraktacyjna z zakładem mięsnym na stały odbiór zwierząt, po wcześniej wynegocjowanej cenie, która określałaby górną i dolną granicę cenową. Przykładowo, kontrakt mógłby ustalać średnią cenę dla klasy E z trzech ostatnich lat na podstawie danych MRiRW. Odchylenie od ceny w zależności od tego co się dzieje na rynku mogłoby być na poziomie ok. 10 proc., co ustalałoby górny i dolny zakres umownej ceny. W przypadku gdy cena rynkowa spadnie poniżej dolnej granicy przetwórca dzieli się dodatkowym zyskiem z producentem 50/50 płacąc cenę w połowie pomiędzy dolną granicą a ceną rynkową. Podobnie jeżeli cena rynkowa wzrośnie powyżej górnej granicy cenowej producent dzieli się dodatkowym zyskiem z przetwórcą 50/50 otrzymując cenę w połowie pomiędzy górną granicą a ceną rynkową. W proponowanym kontrakcie ryzyko rynkowe jest równomiernie rozłożone na producencie i przetwórcy. Podobne zasady można wprowadzić do wyznaczenia ceny prosiąt.

Korzyści wynikające z ukierunkowania lokalnych dużych ferm na produkcję prosiąt są ewidentne. Polska przestaje finansować produkcję trzody chlewnej w innych krajach UE.

Według Aleksandra Dargiewicza, zakład mięsny na pewno poważnie rozważy taką propozycję przy rozmowie negocjacyjnej. Ważne jest też to, aby przy takiej rozmowie starać się zaoferować dostawy równych i dużych partii zwierząt.

Kolejnym zagadnieniem omawianym podczas spotkania były zagrożenia ekonomiczne i zdrowotne w przypadku stada świń zakażonego chlamydiami, czyli bakteriami namnażającymi się wewnątrz komórek zwierzęcych. Temat szeroko omówił prof. Krzysztof Rypuła z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej UP we Wrocławiu. Chlamydia mają złożony cykl rozwojowy przez co zdiagnozowanie choroby może okazać się trudne. Obraz kliniczny zakażeń chlamydiami to przede wszystkim zaburzenia w rozrodzie stada podstawowego, poronienia pod koniec ciąży, rodzenie martwych płodów, a także wypływ ropny z dróg rodnych lochy. Jeżeli zauważymy takie objawy, a dodatkowo wyniki rozrodu stada będą niskie, to należy zastanowić się z lekarzem weterynarii nad dokładniejszą diagnostyką stada i dobrze dopasowanym leczeniem zwierząt.

Warta zauważenia była też prezentacja Wojciecha Gołąbka z firmy Cargill na temat rozwoju branży drobiarskiej w ostatnich latach. Niektóre elementy jak współpraca i promowanie wspólnego produktu, na które zwracał uwagę Wojciech Gołąbek, byłyby również pomocne, przy budowaniu ceny jak i pozycji na wspólnotowym rynku, dla polskiej wieprzowiny.

W trakcie spotkania rolnicy mieli również okazję porozmawiać z przedstawicielami następujących firm: Choice Genetics, Pellon, Biomin, Bayer Animal Health Care, Boehringer Ingelheim, Hipra, Ceva, Biowet Dralew, CFN, De Heus, Huvepharma, Merial, MSD, Vetoquinol, Zoetis -  które również brały udział w spotkaniu w Brańsku.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.7.173
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!