PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Produkcja w cieniu ASF

Produkcja w cieniu ASF W spotkaniu wzięło udział ponad 100 osób Fot. BW

W miniony piątek, w Brańsku (pow. bielski) odbyła się kolejna edycja konferencji dla producentów świń. Tym razem spotkanie zdominowała tematyka sytuacji na światowych rynkach, a także ochrona stada przed chorobami.



Ponad stu producentów trzody z Podlasia wzięło udział w corocznej konferencji dla rolników, która odbyła się w piątek w Brańsku (pow. bielski). Organizatorem wydarzenia był Mirosław Spaliński – lekarz weterynarii pracujący na tym terenie.

Cykl spotkań ma długą tradycję – w tym roku odbyła się jubileuszowa, dziesiąta edycja konferencji. Podlasie jest regionem, które najbardziej ucierpiało wskutek fali ognisk ASF, jaka przeszła przetoczyła się przez wschód kraju pomiędzy czerwcem a wrześniem zeszłego roku. Wypełniona po brzegi sala w której odbyła się uroczystość świadczy jednak, że producenci świń ze wschodu kraju nie zamierzają się poddawać i wciąż dążą do rozwoju swojej produkcji.

Tegoroczna edycja spotkania odbyła się pod hasłem „Aktualna sytuacja w hodowli trzody chlewnej, w odniesieniu do rozprzestrzeniania się chorób zakaźnych”. Nic więc dziwnego, że spotkanie zostało zdominowane przez tematy związane z bieżącymi trendami na rynku a także sytuacji związanej z afrykańskim pomorem świń, i możliwościami ograniczenia występowania choroby w kraju.

Jako pierwszy głos zabrał prof. dr hab. Krzysztof Rypuła z Uniwersytety Przyrodniczego we Wrocławiu. W swoim wystąpieniu omówił on między innymi szanse uwolnienia naszego kraju od wirusa ASF.

- Możemy mieć pewność, że wirus ASF sam nie wygaśnie. Trudno obecnie liczyć także na szczepionkę przeciwko ASF: wprawdzie jej koncepcja jest już opracowana, potrwa jeszcze wiele lat zanim będzie ona dostępna w handlu. Najważniejsze jest przede wszystkim zahamowanie rozszerzania się zasięgu choroby. Oprócz znanych wszystkim przepisów bioasekuracji warto również zwrócić uwagę na zagrożenie jakie niosą ze sobą sami ludzie: w obecnej dobie bez problemu pokonujemy w krótkim czasie ogromne odległości. Istnieje zatem realne zagrożenie, że wirusa przeniesie nie dzik, ale człowiek, np. za pośrednictwem żywności takiej jak domowa wędlina. Bioasekurację zacznijmy zatem przede wszystkim od siebie – tłumaczył podczas spotkania prof. Rypuła.

W dalszej części spotkania głos zabrał Aleksander Dargiewicz z Krajowego Związku Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej. Omówił on w swojej prelekcji główne trendy na światowym, europejskim i krajowym rynku wieprzowiny. W skali globalnej perspektywy dla sektora produkcji żywca wieprzowego rysują się dość optymistycznie: maleje światowe pogłowie świń, rośnie natomiast konsumpcja i eksport mięsa. Niestety z perspektywy Unii Europejskiej sytuacja nie jest już tak korzystna, głównie ze względu na stagnację w konsumpcji i eksporcie wieprzowiny. W Polsce dodatkowym problemem jest wirus ASF obecny w granicach kraju. Aleksander Dargiewicz wskazał także na negatywne aspekty związane z dramatycznie wysokim importem żywych zwierząt.

- Polska oddała Danii rynek pasz wart 310 mln zł. Nasze rolnictwo generuje 3000 miejsc pracy w Danii. Dodatkowo, w przypadku jakiegokolwiek załamania produkcji warchlaków w Danii, Polska straci dostęp do materiału przeznaczonego do tuczu. W ten sposób jeszcze bardziej uzależnimy się od importu wieprzowiny do kraju – tłumaczył podczas spotkania Aleksander Dargiewicz.

Kolejny prelegent – Adam Zaleski z firmy De Heus mówił w swojej prelekcji o wartości dodanej w gospodarstwach zajmujących się produkcją zwierzęcą. Jak mówił, może ona być generowana na dwa sposoby: poprzez optymalizacji produkcji (precyzyjne żywienie, kontrola wyników produkcji, optymalny mikroklimat), ale także poprzez działania pozaprodukcyjne – stworzenie takiej wartości dodanej, za którą odbiorca będzie chciał więcej zapłacić. Mowa tu o produkcji w systemach jakości, czy produkcja mięsa z przeznaczeniem do wyrobu tradycyjnych wędlin.

Stanisław Niemyjski z firmy Choice Genetics mówił natomiast o najważniejszych perspektywach dla sektora produkcji świń w kraju i na świecie. Dużą część swojej prelekcji poświęcił rynkowi chińskiemu. Stwarza on dla eksporterów wieprzowiny ogromne szanse. Jest to kraj o zaludnieniu 2,75 razy większym niż Unia Europejska. Utrzymuje przy tym wysoką konsumpcję wieprzowiny, a mimo, że obecne pogłowie świń wynosi około 55 mln sztuk, nie pokrywa zapotrzebowania kraju na mięso. Tylko 2 proc. różnicy pomiędzy podażą a popytem stwarza szanse na ekport 1,1 mln ton wieprzowiny! Niestety Unia Europejska musi coraz silniej konkurować z innymi eksporterami takimi jak USA czy Brazylia.

Na zakończenie spotkania Krzysztof Jażdżewski – Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii wygłosił niezwykle ciekawy wykład związany z bioasekuracji produkcji żywca wieprzowego. Wskazał on na przestrzeganie między innymi takich zasad jak szczelne ogrodzenie obiektów, regularna dezynfekcja, dezynsekcja i deratyzacja ferm, ale również kwarantanna zwierząt wprowadzanych na fermę.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.166.203.17
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!