Spożycie wieprzowiny w naszym kraju powoli, lecz systematycznie maleje. Jest to jeden z powodów – choć z pewnością nie najważniejszy – obecnej, katastrofalnej sytuacji na rynku trzody. Podczas Wielkopolskiego Forum Trzodowego, które odbyło się 8 lutego w Poznaniu, to właśnie promocja spożycia wieprzowiny, i uświadamiania konsumentów co do walorów zdrowotnych mięsa były jednymi z najczęściej stawianych postulatów. Podczas zorganizowanej w czasie spotkania debaty, wiele na ten temat mówił Jacek Marcinkowski z Wielkopolskiego Cechu Rzeźników. Jego zdaniem negatywne nastawienie konsumentów odpowiada za spadającą konsumpcję wieprzowiny. Winne są przede wszystkim media, które promują wegetarianizm, i powielają fałszywe mity na temat mięsa wieprzowego. Tymczasem potrzebna jest właściwa promocja spożycia wieprzowiny, obalanie niepotwierdzonych i nieaktualnych danych, oraz podkreślanie zalet mięsa wieprzowego.

Również inni uczestnicy spotkania podkreślali, że wieprzowina to nie tylko źródło wartościowego białka, ale także ważnych mikroelementów takich jak cynk i selen, których w pokarmach roślinnych jest niewiele, a których niedobory mogą mieć groźne dla zdrowia skutki. Jednocześnie produkowane dziś mięso nie jest nadmiernie otłuszczone.

Na spotkaniu wiele czasu poświęcono również tematyce patriotyzmu kulinarnego. Witold Wróbel ze Stowarzyszenia Rozwoju Rolnictwa i Wsi wskazywał że promowanie spożycia wieprzowiny należy zacząć już od dziecka, poprzez podawanie mięsa w stołówkach, oraz przedstawianie zalet wieprzowiny w czasie zajęć szkolnych.

Niestety wciąż dużym problemem jest brak dobrego oznakowania kraju pochodzenia mięsa. Józef Konarczak ze Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP mówił w czasie spotkania, że już dziś wielu konsumentów poszukuje polskiej wieprzowiny, jednak w wielkich sieciach handlowych trudno ją nabyć, poza tym rzadko kiedy jest dobrze oznakowana.

Więcej informacji z Wielkopolskiego Forum Trzodowego wkrótce.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!