PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Prostszy pomiar jakości zwierząt

Prostszy pomiar jakości zwierząt

- Komisja Europejska zaakceptowała nowy system klasyfikacji poubojowej tuczników. To oznacza, że z uproszczonych rozwiązań mogą korzystać już także i polscy hodowcy. Nowy pomiar jakości zwierząt jest prosty i co najważniejsze tani, a wymyślili go niemieccy naukowcy. Przyjęte przepisy, to wyjście naprzeciw małym zakładom mięsnym, których nie stać na kosztowną i obowiązującą powszechnie klasyfikacje EUROP – informuje TVP Info.



Jedyną szansą na utrzymanie się małych zakładów na rynku jest produkcja wysokojakościowej żywności. Na takie wędliny łatwo znaleźć klientów. Ale coś za coś. W tym wypadku „lepiej" musi oznaczać „drożej".

- My większość produktów wytwarzamy praktycznie jeszcze z ciepłego mięsa, czyli ten surowiec musi być blisko. To oznacza, że tuczniki musimy ubijać niemal na miejscu i w tym samym dniu produkować wędliny. Tak robimy m.in. kiełbasę wiejską - tłumaczy Fryderyk Kapinos, dyrektor marketingu Przedsiębiorstwa Przemysłu Mięsnego „Taurus".

To oznacza, że każde zwierzę trzeba zmierzyć, sklasyfikować i na tej podstawie wycenić. I tu pojawiają się schody. Powszechnie stosowany przez duże zakłady systemem EUROP - sporo kosztuje. Zakup maszyn do pomiaru to koszt powyżej 300 tysięcy złotych. Na taki wydatek nie każdego stać, a już na pewno nie małe zakłady masarskie. Alternatywą jest znacznie tańsza metoda.

Popularnie nazywa się ja „ZP" od niemieckiego: Zwai Punkt Metode, czyli metoda dwóch punktów. Polega na w miarę dokładnym pomiarze grubości słoniny i mięsa w konkretnych miejscach danej półtuszy. Na tej podstawie wylicza się ogólną wartość partii i wycenia. Opracowany przez niemieckich naukowców system praktycznie nic nie kosztuje, nie trwa zbyt długo i jest w miarę precyzyjny. To wszystko razem oznacza jedno - gigantyczne oszczędności.

- Nowy system daje duże możliwość małym zakładom oceny tuczników i ich klasyfikowania. Na tej podstawie zakład będzie się potem mógł we wcześniej ustalony sposób rozliczać z dostawcami, czyli rolnikami - mówi Tadeusz Blicharski, z Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS".

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.145.103.69
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!